Helyi közélet

2015.11.08. 14:42

Egyszer majd kollégáink lesznek

Miskolc, Mezőkövesd - Balázs még főiskolára jár, de már cikket ír a National Geographicnak.

Miskolc, Mezőkövesd - Balázs még főiskolára jár, de már cikket ír a National Geographicnak.Besenyei Balázs egyike azoknak a fiataloknak, akik szerkesztőségünkbe látogattak a közelmúltban, hogy filmet forgassanak a szerkesztők és újságírók munkájáról. De nemcsak ők voltak kíváncsiak ránk, hanem mi is szerettük volna megismerni őket. Kiderült, Balázs mezőkövesdi, de most egy kicsit egri is, hiszen az Eszterházy Károly Főiskola kommunikáció és médiatudományok szakos hallgatója. A feladatuk az volt, hogy 2-szer 20 perces filmet forgassanak két szerkesztőségben, és azokat, akár egy-egy házi dolgozatot, adják be a főiskolán.

Mindene a sport

Balázstól megtudtuk, hogy őt a sport iránti rajongása vitte a médiatudományok felé. Minden vágya, hogy sportkommentátor vagy sportújságíró legyen. Már a gimnáziumi évek alatt felfigyeltek rá tanárai és diáktársai, mert szép hangszíne van, jól tud fogalmazni, és ünnepségek alkalmával ügyes konferanszié volt. Ezért gondolta, hogy felvételizik az egri főiskolára.

– A főiskola beváltotta a hozzá fűzött reményeimet – mondta elégedetten Balázs. – Itt ugyanis nemcsak az írott sajtóval ismerkedtünk meg, hanem riportokat készítettünk, videóanyagokat állítottunk össze, megismertük az elektronikus médiát, az internetes portálokat. Egyelőre az alapképzést végzi, de máris sikerről számolhat be. Egyik társával szakmai gyakorlaton vettek részt a National Geographic, majd az Index szerkesztőségében. Előbbinél az volt a feladatuk, hogy írjanak cikket különböző témákban. Ez olyan jól sikerült, hogy a folyóirat egyik szerkesztője közölte írásaikat. A kapcsolat a mai napig tart, azóta is fogadja cikkeiket a National Geographic.

Balázs az egerszalóki mészkőteraszokról írt például tudományos jellegű cikket, természetesen egy szakértőt is megkérdezett.

Tanulni

Beszélgetésünk közben megérkezik Gasková Bianka, aki Balázzsal együtt volt a szakmai gyakorlaton. Elmeséli, ő a világnapokról írt cikket a National Geographicnak, mert ezek között is rengeteg érdekesség található, ma már szinte mindennek van világnapja. Bianka azt mondja, ő azért választotta ezt a szakot, mert szereti látni, ha valakinek tetszik, amit csinál, amit ír. Kedvenc műfaja a riport és az interjú.

Balázs hozzáteszi, őt főleg az igazi, emberi történetek érdeklik, amikor rávilágíthat arra, hogy egy történet vagy társadalmi jelenség mögött milyen emberi sorsok vannak. Az ő kedvenc témája a sport, kedvenc műfaja az interjú.

Egyvalamivel azonban nem szeretnének foglalkozni a fiatalok, a bulvárújságírással. Véleményük szerint a bulvárlapok társadalmi megítélése egyáltalán nem jó.

– Olyan munkát szeretnénk, amiből tanulni lehet. Nemcsak szakmailag, de emberileg is – teszik hozzá a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában