Helyi közélet

2015.11.03. 08:16

Egy 1,7 kilométeres szakasszal indul az M30-as autópálya továbbépítése

Borsod-Abaúj-Zemplén - 2017 őszén már használható lesz Tornyosnémetinél a nyúlfarknyi sztrádaszakasz.

Borsod-Abaúj-Zemplén - 2017 őszén már használható lesz Tornyosnémetinél a nyúlfarknyi sztrádaszakasz.A közelmúltban négy magyarországi autópálya-szakaszra, benne a várva várt M30-as folytatás Tornyosnémeti és az országhatár közötti szakaszára közbeszerzési pályázatot írt ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. A reménybeli útépítőknek december 10-éig van lehetőségük ajánlatuk megtételére – derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kiírásból.

Kétszer két sávon?

Mint a kiírásból kiderül, amennyiben a decemberi közbeszerzési pályázati beadási határidőt követően sikerül nyertest hirdetni, jövő tavasszal már elkezdődhet az útépítő munka. Az elképzelések szerint 2017. őszén az autósok már birtokba is vehetik a „nyúlfarknyi” sztrá­daszakaszt, amely – elképzeléseik szerint – egyelőre a Kassától az országhatárig már elkészült szlovák autópályát köti be a magyarországi 3-as főközlekedési útba. A paraméterek szerint amúgy az egyelőre 1,7 kilométeres hazai szakaszon kétszer két forgalmi sáv lesz leállósá­vokkal.

Nemrég a parlamentben egy kérdésre válaszolva Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikai államtitkára az M30-as továbbépítésének határidejéről azt mondta, hogy a kormányzati ciklus végére készül el a beruházás. Akkor a szakpolitikus nem tartotta kizártnak, hogy az M30-ast is csökkentett műszaki tartalommal folytatnák Kassa felé (azaz akár szintbeli útkereszteződésekkel, netán közlekedési lámpával ellátott utat is el tudnak képzelni a fejlesztés részeként).

ÉM-SZB


Visszatekintő

Orbán Viktor miniszterelnök idei tavaszi miskolci látogatásán tett ígéretet arra, hogy folytatódik az M30-as autópálya építése, amely – belecsatlakozva az országhatár és a Kassa közötti sztrádába – összekötné a két fontos régióközpontot. Az bizonyosnak látszik, hogy a grandiózus beruházást az állami költségvetésből kellene finanszírozni, mert az uniós projektek között nem található ilyen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában