Helyi közélet

2015.11.22. 13:18

Citromfű, levendula: bővülő választék

Sajókeresztúr - Pályázati pénzből bővítik a közfoglalkoztatás profilját Sajókeresztúrban.

Sajókeresztúr - Pályázati pénzből bővítik a közfoglalkoztatás profilját Sajókeresztúrban.

A tanyafejlesztési program részeként 4 és fél millió forintot nyert a napokban a sajókeresztúri önkormányzat, amelyet a szőlőshegyi zártkerti ingatlanjaikra fogják felhasználni, mondta lapunknak Kollár Miklós, a település polgármestere. A pályázati pénz keretet biztosít eszközfejlesztésre és alapanyag-vásárlásra egyaránt, így mindenféle növényeket, mandula- és diófát, fűszernövényeket, citromfüvet és levendulát szereznek be termesztésre, majd később feldolgozásra.

– Sárkeresztúron láttuk, hogy működik a levendulatermesztés, gondoltuk, kipróbáljuk mi is – magyarázta a döntést a polgármester. A kezdeményezéssel a közfoglalkoztatás profilját bővítik, a mezőgazdasági csoport feladata lesz: 24-en végeztek ugyanis alapfokú növény- és állattartó tanfolyamot a településen.

Falubusz, közbiztonság

Kollár Miklós még megjegyezte, minden fejlesztés mindennel összefügg a településen: a munkásokat a nemrégiben beszerzett falubusz szállítja, a hegy közbiztonságát pedig növelni tudják azzal az összeggel, amit erre a célra nyertek nemrégiben pályázaton.

- ÉM-HM -


Vendégség

A sajókeresztúri önkormányzat volt a vendége nemrégiben a miskolci termelői napoknak. A település is részt vesz a Pro Lecsó programban, amelynek keretében ha nem is minősített bioterméket, de vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek. Nagy sikert aratott a mángoldjuk és a paradicsom, ez utóbbit ládaszámra vásárolták a vevők.​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában