Helyi közélet

2015.11.20. 14:41

Bodrogköz: befejeződött a tájgazdálkodási projekt

Pácin - A tájgazdálkodási infrastruktúra-fejlesztési projekt a bodrogközi vízrendszer területén valósult meg.

Pácin - A tájgazdálkodási infrastruktúra-fejlesztési projekt a bodrogközi vízrendszer területén valósult meg.

A beruházás projekt­záróját csütörtökön tartották Pácinban, ahol elhangzott, a munkák a Cigándi-Tiszakarádi árapasztó tározó, valamint a nyugatra elhelyezkedő korábbi tájgazdálkodási mintaterületen, valamint a Cigándi-Tiszakarádi árapasztó tározó és az Erzsébeti belvíztározó közötti területen valósultak meg.

A közel kétmilliárd forintos projekt a korábbi években kiépült tájgazdálkodási mintaterület meglévő vízi infrastruktúrájának továbbfejlesztésére, hatékonyságának növelésére irányult azzal a céllal, hogy a táj sérülését eredményező vízháztartási és vízgazdálkodási rendszer olyan irányú rehabilitációja, illetve fejlesztése valósuljon meg, amely lehetővé teszi a kistáji vízháztartás egyensúlyának javítását, helyreállítását.

Jelenleg a bodrogközi mezőgazdálkodási tevékenység kárérzékenysége jelentős, nem mindenütt folyik a vízgazdálkodási adottságokat figyelembe vevő mezőgazdálkodás. A vízi infrastruktúra döntően a vizek elvezetését szolgálja, vízvisszatartásra, helyi vízgazdálkodási tevékenységre nem alkalmas.

A projekt közvetlen célja a természeti adottságokhoz és területhasználati alkalmassághoz igazodó területhasználat megvalósulásának elősegítése, egy olyan ökológiai szolgáltatásokat nyújtó és haszonvételeket biztosító tájgazdálkodás kialakítása volt, amely a jövőben nem befolyásolja kedvezőtlen irányba a gazdálkodásból származó jövedelmeket.

ÉM-BG​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában