Helyi közélet

2015.11.29. 10:02

Az aranyérmes harmadikosok

Miskolc - A Rónai iskola kisdiákjai megnyerték a Bolyai matekverseny országos döntőjét.

Miskolc - A Rónai iskola kisdiákjai megnyerték a Bolyai matekverseny országos döntőjét.

Fantasztikus eredménnyel tértek haza a miskolci Rónai Ferenc Tagiskola 3. osztályos kisdiákjai Budapestről a napokban: megnyerték a Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntőjét. Felkészítő tanítójuk, Fehér Ernőné sem hitte volna, hogy ez sikerülhet, úgyhogy óriási volt az öröm a fővárosban a verseny után és itthon, az osztályban is.

Logikusan

A pedagógus azt mesélte lapunknak, hogy a négy fiú már a megyei döntőt is megnyerte, az országoson pedig 31 csapatot kellett legyőzniük.

– Mivel első osztálytól negyedik osztályig tanítom a gyerekeket, már rögtön az első évben felfigyelek azokra, akik ügyesen, logikusan gondolkodnak, akik szívesen oldanak meg matematikafeladatokat. A matematika egyébként nem tartozik az iskola kiemelt tantárgyai közé, hiszen angol két tannyelvű képzés folyik nálunk.

Ennek ellenére már számos eredmény van a gyerekek háta mögött, tavaly egyikük harmadik lett az országos Kenguru Matematikaversenyen, a csapat másik tagja pedig a Zrínyi Matematikaverseny megyei első helyezettje lett – meséli Fehér Ernőné. – A Bolyai Csapatversenyt azonban csak 3. osztálytól rendezik, ezért ősszel szóltam a gyerekeknek, hogy akik kedvet éreznek hozzá, jelentkezhetnek. A fiúk tulajdonképpen maguk szervezték meg a csapatukat, és azután lelkesen készültek.

Sok-sok gyakorlás, sok-sok feladat hozta meg az eredményt. A gyerekek nagyon lelkesek, érdeklődőek, kíváncsiak és szorgalmasak. Nem bánták a sok pluszmunkát, hiszen a versenyfeladatokat nem lehet a matematikaórán gyakorolni – jegyzi meg a pedagógus.

Nem gondolta

Elárulja: nem gondolta, hogy az országos döntőben a legjobb helyezést érik majd el. Abban reménykedett, hogy az írásbeli után bekerülnek a legjobb 6-ba, mivel az első 6 vehetett részt a szóbeli megméretésen. De hogy aztán végül ott is győzedelmeskedtek, hatalmas meglepetés volt számára.

– Egyébként a 3. osztály minden tantárgyban tehetséges, a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen például megyei elsők lettek. Az országos döntőt a jövő héten rendezik, és Hajdu Pisti ennek a csapatnak is a tagja. Óriási lendületet adnak a munkához ezek a sikerek, hiszen ilyenkor nemcsak a gyerekek, a szülők, hanem a pedagógus is nagyon boldog – fogalmaz a győztes csapat tanítója.

 


Iván Máté Domonkos

– Nagyon örülök, hogy megnyertük a versenyt! Úgy készültünk rá, hogy sok-sok feladatot oldottunk meg együtt. Mi magunk döntöttük úgy, hogy indulunk a versenyen, amikor a tanító néni megkérdezte, kinek van kedve ehhez. Matekból mindannyian jók vagyunk, és már máskor is versenyeztünk. A matekot azért szeretem, mert sok művelet van benne, és ha megoldjuk a feladatokat, okosabbak leszünk és sokat tanulunk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában