Helyi közélet

2015.11.16. 16:10

A perei gyerekek velünk várják az ünnepet

Miskolc, Pere - Idén a perei óvodások karácsonyát szeretnénk szebbé tenni, közösen az Észak-Magyarország olvasóival.

Miskolc, Pere - Idén a perei óvodások karácsonyát szeretnénk szebbé tenni, közösen az Észak-Magyarország olvasóival.

Összedugtuk a fejünket a szerkesztőségben: jártában-keltében ki találkozott olyan kis közösséggel, amely számára igazi örömet jelenthetne az Észak-Magyarország karácsonyi Segítünk akciója.

Több javaslat közül a perei óvoda, illetve óvodásai lettek a kiválasztottak. A falu polgármestere, Blaskó István, és az óvoda vezetője, Salákné Zsíros Mária egyaránt szívesen fogadták az ötletet. Azóta többször is jártunk náluk, hogy megismerkedjünk a gyerekekkel.

Kézfogással

Az ismerkedést szó szerint kell érteni, egyenként fogtunk kezet, s beszélgettünk valamennyi kicsivel. Külön-külön készítettünk róluk portréfotót, hogy majd közreadhassuk, a gyerekek egyenkénti vágyaival együtt.

Akadtak közöttük igen bátor gyerekek, Janika például még az ebédet is félbehagyta, hogy bemutathassa nekünk tánctudását (az ezt megörökítő videó hamarosan felkerül majd az Észak-Magyarország Facebook-oldalára). Akadt persze olyan pici lány is, akinek előbb elgörbült a szája, s az óvó néninek kellett fognia a kezét ahhoz, hogy megszólaljon.

Marikától plusz információkat is megtudtunk.Az egyik kicsiről, aki nagyon nem akart beszélni a tavalyi otthoni karácsonyról, kiderült, hogy az édesanyja beteges, akkor éppen kórházban volt.Egy másikról, hogy még ők is ismerkednek vele, nemrég költöztek vissza a faluba, de apukájuk nélkül…

Tízen egy lakásban

Egy testvérpárt otthonukban is meglátogattunk. Tízen egy lakásban… Az ő családjukról külön riport készült, hátha olvasóink rajtuk is tudnának segíteni.

Az óvodavezető elsorolta az óvoda közös vágyait is. A legfontosabb, sajnos, aligha teljesíthető: a volt uradalmi épület teteje teljes cserére szorulna, a gerendákat is ki kellene cserélni, tartanak attól, hogy egy nagyobb havazást már nem is visel el a födémszerkezet.

– Mivel a legtöbb gyermeknek nemigen van lehetősége arra, hogy kimozduljon, minden külön élmény szenzációszámba megy nálunk.

Amikor legutóbb elmehettünk a nyíregyházi vadasparkba, kísérőként eljött velünk egy nagymama, aki maga is lelkesen köszönte meg az élményt, mondván, hogy különben ő sem jutott volna el –mesélte. – Így hát hálásak lennénk minden hasonló élményért.

Ami rajtuk múlik

Élményszerzésre persze helyben is van lehetőség. Együtt sütnek-főznek a gyerekekkel (egyik ott tartózkodásunkkor például a másnapi kenyérsütésre készültek), a falu apraja-nagyja együtt tartja a nagyobb ünnepeket.

Ugyanakkor az óvoda játszóterének felszereltsége meglehetősen hiányos. A hintának csak állványa van, s milyen jó volna egy favonat, egy házikó például!

– A mi gyerekeink családjainak anyagi, szociális helyzetére utal, hogy egytől egyig ingyen kapják az ebédet. Tízen halmozottan hátrányos, öten hátrányos helyzetűek – mondta Marika.


Segítsünk együtt 2015 karácsonyán!

Az Észak-Magyarország idei karácsonyi Segítünk akciójának kedvezményezettjei: a perei óvoda, illetve a perei óvodások. Amiket kérnek:

Az ugyancsak hiányos játszóudvar felszereltségének bővítése (lehetőleg fából készült mászókák, asztalok, padok, játszóház, vonat, hinta stb.)

kis biciklik, triciklik, labdák

számítógép, nyomtatófesték

kreatív játékok, üvegfestő készlet, gyurma, vasalható gyöngyök (HAMA), színes papírok, ragasztó, tempera, fonalak, legók, duplók

gurulós játéktároló szekrénykék

babakocsik, babaszobák, babák, fejbábok, drámajátékokhoz fejmaszkok, palást, angyalkaruha, szoknyák köténykékkel, mellények

kancsók, tányérok, evőeszközök, csészék, konyhai mérleg (a közös sütéshez), az ágyakra steppelt lepedők

A gyerekek eddig begyűjtött egyéni kívánságai: puzzle, tündéres könyv, állatos képeskönyv, színes ceruzák, színes kréták, babaház, távirányítós autók, babák, távirányítós pillangó, match box kamion, autók, maci, puzzle, gyurma, vízfesték, Barbie-k, kék kicsi kocsi, építőkockák, állatfigurák.

Pénzadományokat az önkormányzat óvoda számára elkülönített számláján tudnak fogadni: Napköziotthonos Óvoda Pere, 11734097-16676237


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában