Helyi közélet

2015.11.12. 14:19

„A magyar gazdaság húzóereje a fogyasztás és az export”

Miskolc - Az ipar és a szolgáltatási ágazat játssza a vezető szerepet a magyar gazdaság fejlődésében.

Miskolc - Az ipar és a szolgáltatási ágazat játssza a vezető szerepet a magyar gazdaság fejlődésében.

Az Észak–Magyarország szerkesztősége és a Századvég Csoport a legaktuálisabb gazdaságpolitikai kérdésekről tartott konferenciát a City Hotelben szerdán, Miskolc és a megye gazdasági és politikai prominenseinek. A résztvevőknek módjuk nyílt első kézből megismerni Magyarország vezető kutató és elemző cégének információit.

Az események ütőerén

Márton Péter, a 2010-ben alakult Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója – az általa vezetett társaságot bemutatva – elmondta, hogy mivel folyamatosan makro­gazdasági elemzéseken, fejlesz­téspolitikai koncepciókon, konjunktúrakutatáson és előrejelzésen dolgoznak, kiegészítve ágazati elemzésekkel, kutatásokkal, uniós forrástervezéssel és lehívással, részletekbe menő rálátásuk van a hazai és nemzetközi makrogazdaság folyamataira.

Jól képzett és széles látókörű szakértő- és elemzőgárda figyeli „árgus szemekkel” a folyamatokat és ad elemzéseket, prognózisokat a gazdaságpolitikai szereplőknek.

A vezető példaként elmondta, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. szakmai munkáját jól minősíti, hogy szakértőik prognosztizálták legpontosabban Magyarország 2014-es gazdasági fejlődését. El is hangzott a 2015-ös és a 2016-os előrejelzés is: 3,1 százalékos, illetve 2,5 százalékos gazdasági növekedést várnak a társaság szakértői.

Négy vezető tényező

A bevezetőt követő – nagy közönségfigyelem közepette elhangzott – szakmai előadások közül kiemelt érdeklődés kísérte Isépy Tamás szenior elemző, makrogazdasági kutatócsoport tagja szavait, aki világgazdasági kitekintést igyekezett nyújtani.

Kiemelte, hogy Magyarország igencsak dicséretes, idei 3,1 százalékos gazdasági növekedésében négy tényező játssza a vezető szerepet. A növekedés húzóereje a fogyasztás és az export, az ágazatok közül pedig az ipar és a szolgáltatás viszi a hátán a fejlődést.

Növekedési kilátások

A nemzetközi kapcsolatok szakértője, Cseke Bence külön kiemelte a migráció gazdaságra, munkaerőpiacra gyakorolt hatásait. Elmondása szerint már jó évtizeddel ezelőtt is születtek elemzések erről és arra a megállapításra jutottak, hogy a bevándorlók mérhetően hozzájárulnak a GDP növekedéséhez, ám az egy főre jutó bruttó hazai termék mindenképpen csökken.

Olyan – még nem stabil – munkaerőpiaci államoknak, mint Magyarország mindenképpen óvatosan kell bánni ezzel a kérdéssel.


Külpiaci jelenlét

Dr. Maurer Szemere üzletfejlesztési igazgató a hazai kis- és közepes vállalkozások külpiaci megjelenéséről beszélt. Kiemelt kitörési pontnak nevezte az exportban a keleti és déli nyitás politikáját, amely komoly lépés volt a kormány részéről.Hangsúlyozta, hogy ennek eredményességét azonban nem hónapokban, hanem években lehet csak lemérni.A lehetséges siker alapfeltétele a politikai nyitás volt, amely magas szintű kapcsolatok kialakításában és egyezmények kötésében valósult meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában