Helyi közélet

2015.11.02. 19:56

A borsodi férfiak koleszterinje a legrosszabb az országban

Budapest, Miskolc - A legújabb felmérések szerint minden második Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakost érinthet a „csendes gyilkos”, azaz a magas koleszterinszint, melynek korai felismerése kiemelt fontosságú. A magas koleszterinszint nem jár fájdalmas tünetekkel és orvosi kezelés nélkül többek közt szívinfarktus kialakulásához vezethet.

Budapest, Miskolc - A legújabb felmérések szerint minden második Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakost érinthet a „csendes gyilkos”, azaz a magas koleszterinszint, melynek korai felismerése kiemelt fontosságú. A magas koleszterinszint nem jár fájdalmas tünetekkel és orvosi kezelés nélkül többek közt szívinfarktus kialakulásához vezethet.

Hazánk halálozási statisztikáját hosszabb ideje a szív- és érrendszeri betegségek vezetik, amelyek hátterében a nem megfelelő koleszterinszint is állhat. Ennek korai felismerése, kezelése ezért kiemelt fontosságú.

2010–2014 között országszerte közel százezer ingyenes koleszterinszint-mérést végzett Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja. A szűrőkamionban vizsgált nők 39%-ánál, a férfiak 47%-ánál mértek határérték feletti koleszterinszintet, az orvosok meglepetésére már a 18–25 éves korosztály is nagy számban érintett volt.

Minden második Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakosnak javasolható az életmódváltás

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a vizsgált férfiak 61%-ánál mértek magas vagy emelkedett értékeket, ez sajnos az ország koleszterinstatisztikájának negatív rekordja. A hölgyek esetében ugyanekkor kisebb, szintén negatív irányú eltérést találtak az országos átlaghoz képest, 42%-uknál mértek határérték feletti értékeket. A negatív csúcsot a BAZ megyei férfiak mellett a Békés megyei hölgyek tartják.

„Ismert, hogy a magyar adatok kétszer rosszabbak az európai átlagnál, a BAZ-megyei mérések pedig ezen belül is kirívóan rosszak. A kardiovaszkuláris rizikó megállapításánál (kb. 170 rizikófaktor ismeretes jelenleg!) az LDL-koleszterin-érték az egyik legfontosabb. Az LDL-koleszterin célértékek szigorú ajánlásokban fogalmazódtak meg, és az elvárásokban különböző célértékek szerepelnek az egyén vagy páciens klinikumának, rizikóstátuszának megfelelően. Ennek kiértékeléséhez feltétlenül szükséges orvosi konzultáció.

Bár az LDL-koleszterinszint több módszerrel is mérsékelhető, az életmódváltást és különböző gyógyszereket is figyelembe véve a legfontosabb tényező a sztatinkezelés. A világon ugyanis igen kevés olyan gyógyszer létezik, amiről egyértelműen bebizonyosodott, hogy szedése esetén a páciens kétségtelenül jobb klinikai helyzetben van, mint ha nem alkalmazná. Ezek a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek ilyenek. Sajnos ennek ellenére a betegek 60-70%-a abbahagyja a rendelt terápiát. Csüggesztő adalék, hogy sokan az interneten keringő tévinformációk, eltúlzott mellékhatások miatt döntenek így.

Azoknak, akik „rajta maradnak a gyógyszeren”, a maximális hatékonyság elérése érdekében fontos a kezelőorvossal való aktív együttműködés, a céldózis személyre szabása, és hogy a beteg tisztában legyen a kezelés céljával, tudatosan fogadja el a medikációt, és a lehetséges klinikai előnyökről is legyenek meg az ismeretei. Sajnos ez az esetek 60%-ában nem valósul meg, pedig a páciens minél többet tud a kezelés hátteréről, annál nagyobb eséllyel fogadja el azt” – nyilatkozta dr. Losonczi István belgyógyász, kardiológus, echokardiológus, hypertonológus, obezitológus, rehabilitációs szakorvos.

Azoknak tehát, akiknél mérsékelten (az összkoleszterinszint 5 mmol/l feletti) vagy súlyosan emelkedett (6 mmol/l feletti) értékeket mérnek, elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll és indokolt esetben a gyógyszeres kezelés. Az orvos ennek elbírálásához megméri a legveszélyesebbnek számító LDL-koleszterin értékét is.

Koleszterinbarát étkezés és mozgásformák

Az enyhén emelkedett koleszterinszint kezelése azonban önmagában életmódváltással is lehetséges. A koleszterint a szervezetünk termeli, illetve bizonyos állati eredetű táplálékokból jut hozzá. Ilyenek például a zsíros tejtermékek és húsok, a zsírban sült ételek, amelyeket sült hallal, sovány húsokkal, kukorica- vagy olívaolajjal, továbbá sok zöldséggel és gyümölccsel javasolt kiváltani.

A rendszeres testmozgás emeli a védő koleszterin, a HDL értékét! Ezért legalább heti 3 alkalommal végezzünk valamilyen egyszerű mozgásformát! A futás, az úszás, a kerékpározás, a labdajátékok, vagy például a jóga egyaránt jó választás lehet. Az ülő életmódot folytatók ugyanekkor ne töltsenek túl hosszú időt egy helyzetben, naponta többször is álljanak fel, mozgassák át a végtagjaikat!

Akiknek már magas koleszterinszintet csökkentő sztatinterápiát javasolt az orvos, fontos, hogy az előírásoknak megfelelően szedjék gyógyszereiket a mozgás és az egészséges életmód mellett is.

Miért jelenthet gondot a magas koleszterinszint?

A megemelkedett koleszterinszint nem jár fájdalommal, de növeli a különféle érbetegségek kockázatát. Más rizikófaktorokkal társulva a koleszterin erekben történő lerakódása akut betegségek (pl. szívinfarktus) kialakulását eredményezheti, vagy az erek átmérőjének fokozatos szűkítése révén késői szövődményeket okozhat. A folyamat megelőzhető, illetve kifejlődése lassítható – a megoldás a kezünkben van.

- Berdó Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában