Helyi közélet

2015.10.05. 11:04

Tizenötödik születésnap Vámosújfaluban

Vámosújfalu - Két napon át ünnepelnek a vámosújfalusi alapítvány tagjai.

Vámosújfalu - Két napon át ünnepelnek a vámosújfalusi alapítvány tagjai.A Búzavirág Alapítvány 1997-ben jött létre, 2002. óta kiemelten közhasznú fokozattal; fő célkitűzése, hogy a teljes élet lehetőségét nyújtsa olyan látássérült felnőtteknek, akik családi háttér nélkül nem tudnak önálló életvitelt folytatni.

2000 óta

A Búzavirág Alapítvány 2000. óta foglalkozik látássérült felnőttek rehabilitációjával.

Mindezek a tevékenységek részben normatív állami finanszírozással, részben pályázati források bevonásával finanszírozhatók.

Az eredeti célcsoport az állami gondozásban felnőtt, veleszületett vagy gyermekkorban látássérültté vált fiatalok önálló életre való felkészítése.

A célcsoportot olyan látássérült fiatalok jelentik, akiknek egészségi, pszichés, mentális ill. szociális állapota a rehabilitáció több területén együttesen zajló, komplex, átfogó segítséget igényel.

Az ellátást igénylő fiatalok számára ma Magyarországon ez az első olyan intézmény, ahol látássérültek valós élethelyzetben, mégis védett körülmények között tanulhatják meg az önálló felnőtt életvitel elemeit, vakvezető kutyát tarthatnak és gyermeket vállalhatnak.

Rehabilitációs központ

2008-ban a Búzavirág Alapítvány, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, valamint a Szimbiózis Alapítvány konzorciuma beindította Miskolcon az Észak-Magyarországi Regionális Rehabilitációs Központot, melynek célja, hogy elemi rehabilitációs szolgáltatást nyújtson felnőtt korban látásukat vesztett személyeknek.

A dolgozók egészségügyi – pszichoszociális támogatása az informális, „folyamatba épített” segítő kapcsolaton, ill. a megfelelően adaptált környezet kialakításán túl intézményesített formában az alábbiak szerint valósul meg: gyógytestnevelés lehetőségének biztosítása az ülőmunka okozta tartáshibák javítására, kondicionáló torna lehetőségének megteremtése; pszichológus rendelkezésre állása, mentálhigiénés segítségnyújtás; rehabilitációs célú fejlesztés, gyógypedagógiai segítség az egyéni spec. szükségleteknek megfelelően: a testhezálló feladat megkeresésétől a sérülésspecifikus megoldások keresésén túl az életvezetési problémák leküzdéséig. Mindezek a tevékenységek részben normatív állami finanszírozással, részben pályázati források bevonásával finanszírozhatók.

Születésnap

A 15. születésnapot ezen a héten október 9-én és 10-én ünneplik meg a vámosújfalui intézményben.

ÉM


Program

Október 9., péntek

  • 14 óra: Ünnepi megemlékezés az elmúlt 15 évről
  • Köszöntők
  • Rövid irodalmi műsor
  • Landini együttes koncertje
  • Állófogadás
  • Műhelylátogatás

  • Október 10., szombat

  • 10 óra: Futball bajnokság
  • Résztvevő csapatok:

  • - Vámosújfalu csapata

    - Kenézlői Civil Egyesület csapata

    - Sárospataki Teológia csapata

    - Nyíregyházi Lelkészképző csapata

    - Mezőberény csapata

    - Gyomaendrőd csapata

    - Kisvárda csapata

    - Búzavirág csapata


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában