Helyi közélet

2015.10.19. 11:47

Szinte megelevenedik a múlt Mezőkövesden

Mezőkövesd - Azt is megtudhattuk, hogy Mátyás király 1472-ben ítélkezési joggal ruházta fel Mezőkö­vesdet.

Mezőkövesd - Azt is megtudhattuk, hogy Mátyás király 1472-ben ítélkezési joggal ruházta fel Mezőkö­vesdet.

Különböző időszakokból rendőrségi egyenruhák, sapkák, jelvények, irodai és híradástechnikai eszközök, valamint térképek és dokumentumok a csend­őrség korszakától egészen napjainkig: e kiállított tárgyaknak köszönhetően szinte megelevenedik a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság és a környező 22 település rendvédelmi szerveinek múltja, története.

A kezdetek

Szerencsi Árpád alezredes, kapitányságvezető figyelt fel a közlekedésrendészeti osztályon dolgozó Kovács István gyűjtőszenvedélyére, s biztatta, hogy a már meglévő ereklyéket kiegészítve folytasson kutatómunkát a kapitányság történetéről.

E munka eredményeként 2012 őszén a város közösségi háza adott otthont a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Történeti Kiállításának, mely során a helyi, illetve a térség rendvédelmének múltjába nyertek bepillantást a látogatók.

Kovács István rendőr őrnagy a levéltár és könyvtár mellett számos személyes találkozón is részt vett, így a többéves munka mára eredménnyel járt: a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság épületében – előzetes bejelentkezés után – már látogatható a kiállítás, amit a létrehozóval néztünk végig.

– Természetesen nagyon sokat segítettek jelenlegi – kiemelten Zelei Istvánné kolléganőm – és nyugállományú kollégáim, városunk önkormányzata, a Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Alapítvány, tehát egy nagy összefogás eredményét láthatjuk most – kezdte Kovács István, mielőtt a lépcsők mentén elhelyezett fényképek történetét felelevenítette.

– Ezen a dokumentumon az látható, hogy Mátyás király 1472-ben ítélkezési joggal ruházta fel Mezőkövesdet, ez pedig egy 1787-ből ránk maradt községi jegyzőkönyv feljegyzése, amely egy betörésről számol be.

Továbbhaladva megtudhatjuk azt is, mennyi bért kapott annak idején a rend őre, és viszonyításképpen például az adott kor húsárait is böngészhetjük. – Ezen tárgyak, helyszínelő szettek az 1930-as és az 1980-as évekből, mellettük pedig egy rendőrtiszt ruhája látható, ilyen csak az akkori nagyvárosokban volt – mutatta Kovács István.



Méltóképpen

A nagyterembe érve újabb tele vitrinek, fényképek, okmányok, használati eszközök és az egyik leglátványosabb elem, az egyenruhák gyűjteménye.

– Úgy gondolom, hogy egy tartalmas, látványos és sok információt tartalmazó anyagot sikerült összeállítanunk, mellyel méltóképpen elevenítjük fel a korabeli rendvédelmi szervek munkáját – tette hozzá Kovács István, akitől azt is megtudtuk, hogy a gyűjteményt természetesen írásos formában is dokumentálta, és várhatóan könyv formájában is meg fog jelenni.

- ÉM-PA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában