Helyi közélet

2015.10.27. 08:59

Szerencs 1956-os hőse

Szerencs - Tatay Zoltánra is emlékeztek a szerencsi ünnepségen.

Szerencs - Tatay Zoltánra is emlékeztek a szerencsi ünnepségen.

Tatay Zoltánra, a szerencsi állatorvos dinasztia sarjára is emlékeztek Tokaj-Hegyalja kapujában az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Sebesülteket ápolt

A harmadéves állatorvostan-hallgató az ötvenkilenc évvel ezelőtti események első napjaiban fehér köpenyt öltött, elindult sebesülteket ápolni. Október 24-én egy számára ismeretlen mentése közben halálos lövés érte.

A tanintézményben hantolták el ideiglenesen, majd rövid idő múltán Szerencsre, szülővárosába szállították, ahol végleges nyughelyet talált.

A helyiek a nevét viselő sportpályán, majd a Jókai úton, az állatorvosi rendelő falán elhelyezett emléktábláknál és a temetőben található sírhelyénél rótták le kegyeletüket, majd koszorúkat helyeztek el Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnökének mellszobra előtt.

Párhuzamok

Pénteken a Kossuth tér forradalmi obeliszkje előtt helyezték el a kegyelet koszorúit a városban élők, majd a Rákóczi-vár színháztermében tartottak ünnepi megemlékezést.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy tapasztalhatók párhuzamok 1956 és napjaink között, hiszen az Európát lázban tartó jelen események egyfajta közönyt is tartalmaznak, mely nemzetközi közöny ötvenkilenc évvel ezelőtt is jellemző volt az igazukat kereső magyarokkal szemben.

Mengyi Roland ország­gyűlési képviselő hozzátette ünnepi beszédében, hogy hazánk megpróbál segítséget nyújtani Európának, de a segítség az élethez és az emberséghez való alapjogokhoz fűződik. – Európa szabadságára most új árnyék vetült, mely homályossá teszi a már oly természetesnek tűnő, határok nélküli mozgás lehetőségét, a határokon belüli önrendelkezés teljes biztonságát kultúránk és hagyományaink megőrzésében.

A menekült státuszban rejlő megszállás nem emberséget, hanem pénzt, területet és hazát kér magának, nem foglalkozik azzal, hogy kitől mit vesz el.

– Most újra meg kell védenünk szabadságunkat – hangsúlyozta Mengyi Roland.

A szerencsi megemlékezést általános iskolások műsora színesítette.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában