Helyi közélet

2015.10.08. 13:25

Pucér Bubut egyszerűen kidobták az utcára

Miskolc, Budapest - Ma már jól van a kutyus, a szőre is visszanőtt, és hamarosan „öregotthonba” költözik.

Miskolc, Budapest - Ma már jól van a kutyus, a szőre is visszanőtt, és hamarosan „öregotthonba” költözik.Pucér Bubu már alig tudott járni, utolsó erejével vánszorgott be az egyik Miskolc melletti tanyára. Ki tudja, mióta nem kapott enni és inni, csontsoványra fogyott. Az immunrendszere összeomlott, mindenféle fertőzést megkapott. Súlyos rühössége miatt a szőre is kihullott. Pedig Bubu az egyik legszebb magyar kutyafajta, komondor, de így, pucéran, ezt senki nem tudta volna róla megállapítani. Egy pajtában talált rá a tanya gazdája még augusztus végén. Azonnal értesítette a miskolci állatvédőket, de ők nem tudtak neki a környéken szabad helyet szerezni. Ezért riasztották a budapesti Cerberos Állatvédő Egyesületet, akik kocsival szállították a súlyos állapotban lévő kutyát kórházba.

Világsztár

Bubu azóta a Facebook sztárja lett, mondhatni világsztár is, hiszen Dél-Amerikától Ausztráliáig nagyon sokan érdeklődtek felőle. És adományokat is küldtek neki az emberek, pénzt a gyógykezelésére, immunerősítőket és minden egyebet, amire szüksége lehet.

A kutyus már jól van, tudtuk meg Joó Istvántól, a Cerberos egyesületi elnökétől. – Amikor rátaláltunk, 24 kiló volt, most 40. Általános fizikai állapota már kielégítő, a szőre is kinőtt, bár még egy fél év kell, hogy rasztái is újra kialakuljanak. Két-három hétig volt kórházban, és még vár rá egy műtét. A koplalás miatt ugyanis eltűnt a szeme mögül a zsírréteg, ami a harmadik szemhéj leválását okozta. Ezt kell visszaoperálni – mesélte lapunknak Joó István.

Mint mondta: Bubu súlyos állapotát az elhanyagoltság okozta. Sokáig éheztették, aztán, amikor beteg lett, egyszerűen kidobták. Szerencse, hogy el tudott poroszkálni egy fedett helyre, ahol biztonságban érezhette magát.


Bubu, amikor az állatvédőkhöz került


Nem adta

A 10–11 éves kutyát egyébként sokan akarták külföldön örökbe fogadni, de Joó István nem adta, mert mint mondta, Bubu olyan sok ember szívét indította meg, olyan sok embernek adott hitet, hogy egyfajta ikonná vált. Sokan az ő története által szembesültek azzal, hogy óriási bajok vannak még mindig Magyarországon a felelős állattartással.

– Bubu óta egyébként több kutyát is befogadtunk Miskolc környékéről, akik ugyanolyan siralmas állapotban voltak, mint az öreg komondor, csak nem lettek „híresek”. Sajnos, amikor a kutyusok megöregszenek, és több törődést, orvosi ellátást igényelnének, tehát anyagi áldozatot, akkor egyszerűen kidobják őket otthonról. És ez nagyon jellemző Borsod-Abaúj-Zemplén megyére – jelezte az elnök.

Egyébként van egy régen dédelgetett terve. Szeretne létrehozni egy 20–30 férőhelyes öregotthont kutyák számára. Mert az öreg, beteg kutyákat már senki nem akarja örökbe fogadni. A szükséges területet megvásárolták, az egyesület tagjai most takarítják, és hamarosan fogadni tudják a különleges ellátást igénylő, „nyugdíjas” ebeket.

Joó István hozzáteszi: ahhoz, hogy hazánkban javuljon az állattartás kultúrája, már az óvodában el kell kezdeni az ezzel kapcsolatos oktatást.

Feljelentést tettek

– Mi járunk előadásokat tartani gyerekeknek, és otthon sokszor ők szólnak a szülőkre, hogy másként kellene bánni a házi állattal. És persze be kellene tartani az állatvédelmi törvényt, a bírságokat, büntetéseket szigorúan behajtani. Bubu ügyében mi is feljelentést tettünk, de a rendőrség nem találta meg a gazdáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában