Helyi közélet

2015.10.29. 16:58

Prima-jelöltek: Magyar Oktatás és Köznevelés

Miskolc - Az idén is lesz Prima Díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából.

Miskolc - Az idén is lesz Prima Díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából.Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség, most a Magyar Oktatás és Köznevelés kategória jelöltjeit mutatjuk be röviden.


Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola

Az iskola tanulóinak 73%-a hátrányos helyzetű, jelentős az állami gondozott és a sajátos nevelési igényű tanulók aránya is. Az intézmény a jobb teljesítmény eléréséért integrációs nevelést-oktatást folytat: nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók képességének kibontakoztatására. Az iskola a Miskolci Egyetem bázisintézménye, Géniusz tehetségpont és a Komplex Instrukciós Program vezető iskolája. A tantárgyi versenyeken igen szép eredményeket értek el. Olyan programokat kínálnak, ahol a diák–szülő–pedagógus hármas harmonikus együttléte megvalósul. Az intézmény három program köré szervezi tevékenységét. A Komplex Instrukciós Program, mely a tanulók közötti tudásbeli különbséget és a kifejezőkészség eltérő szintjét egyenlíti ki. A cél az eltérő szociokulturális háttérrel rendelkező gyerekek együttnevelése, a többségi kultúra és viselkedésnorma elsajátítása, az agresszió visszaszorítása. Nyitottá tették az iskolát: a szülők aktív szerepet vállalnak az iskola életében, cserébe az iskola olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyeket nemcsak a diákok, hanem a szülők is igénybe vehetnek – ennek eszköze a Generációk Közötti Párbeszéd Program. Egyre növekvő mértékben adnak teret a közös élményszerzésnek, többek között a logikai és táblajáték-foglalkozásokkal. Ez alkalmas a gyerekek értelmi képességének fejlesztésére, a szabadidő igényes, tartalmas eltöltésére, a társas élet, a szociabilitás erősítésére, a rendszeres megmérettetésre, az egészséges versengésre és a hagyományápolásra. Eddig 16 iskola vette át a programot és alkalmazza sikerrel a hejőkeresztúriak útmutatása szerint.


Gergely Péter Pál

1951-ben született Sajókazincon, abban az utcában, ahol Egressy Béni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Miskolci tagozatán hegedű, mélyhegedű szakon szerzett diplomát.

1980-ban az Egressy Béni Zeneiskola tanára lett: számos tanítványa választotta a zenei pályát, többen közülük saját vonósnégyest, kamarazenekart alapítottak, illetve szimfonikus zenekarok koncertmesterei. Növendékei rendszeresen szerepelnek nagy sikerrel országos versenyeken is.

1995-ben létrehozta az Egressy-Erkel Ifjúsági Szimfonikus Zenekart, mely mára Európa-hírű együttessé nőtte ki magát. A londoni Royal Albert Hallban együtt dolgozhattak Sir Neville Marriner világhírű karmesterrel, az általa vezetett mesterkurzuson.

Hat alkalommal kaptak meghívást a franciaországi Belfort-i Nemzetközi Zenei Fesztiválra.

Rendszeresen fellép a zenekar a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, és emlékezetes siker volt a „Gyermek Operagála” a Nagyszínházban. 2014-ben Cremonában, 2015-ben Krakkóban koncerteztek – ezeknek a hangversenyeknek pedagógiai, személyiség- és közösségépítő hatása felmérhetetlen.

2015-ben a Miskolci Szimfonikus Zenekar szervezésében Gál Tamás vezető karmesterrel együtt létrehozták a „Miskolci Gyermek” Szimfonikus Zenekart három zeneiskola részvételével, mellyel júniusban óriási sikerű hangversenyt adtak a Miskolci Kamaraszínházban. Kóruskarnagyként 1982-től dolgozik Miskolcon és Egerben is, gyakran kap meghívást nemzetközi versenyek zsűrijébe.


ÉFOÉSZ BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete

Az ÉFOÉSZ Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Érdekvédelmi Egyesülete – szülők és gyógypedagógusok kezdeményezésére – 1982-ben alakult. Az egyesület vezetősége a kezdetektől fogva anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgozik a Borsodban élő értelmi fogyatékos emberek és családjaik érdekeinek képviseletéért. A tavalyi év tevékenységéből: rendszeres ügyfélfogadást tartottak, ahol segítették a hozzájuk fordulókat. Kilenc hírlevelet adtak ki, zeneterápiás foglalkozásokat tartottak, működtették a Paramuzsikusok ének-zenekarát. Sokat kirándultak, „Séta az egészségünkért” mottóval, rendeztek farsangi bált, gyermeknapi és karácsonyi ünnepséget. Részt vettek Budapesten a Sérült Gyermekek Napján. Megyei Kulturális Fesztiváljuk volt az Ady Endre Művelődési Központban, mozi- és színházi előadásokat, múzeumi kiállításokat látogattak, tájékoztató, felvilágosító előadásokat tartottak meghívott szakemberekkel. Érzékenyítő, szemléletfejlesztő elő­adásokat tartottak iskolákban, intézményekben, „Isten minden kis tücskének akad hely a kórusban” címmel. „Majd én megmutatom!” címmel készségfejlesztő-önérvényesítő foglalkozásokat, speciális alapfokú számítógép-felhasználói oktatást szerveztek, folyamatosak voltak az ingyenes, jó minőségű használtruha-adományozások, végül tartalmas internetes honlapot (www.ertelmifogyatekosbaz.hu) működtettek.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában