Helyi közélet

2015.10.12. 14:12

Önként kertészkedtek, festettek, takarítottak Miskolcon

Miskolc - Négy miskolci és egy szerencsi középiskola ötven diákja vett részt a miskolci szervezésű akcióban.

Miskolc - Négy miskolci és egy szerencsi középiskola ötven diákja vett részt a miskolci szervezésű akcióban.

A három miskolci helyszín közül mi a Gyula utcait választjuk ki szombat dél­előtt. A fiatalok és a szervezők egyaránt „72 óra kompromisszumok nélkül” feliratú pólókban. Néhányan a Trianon Emlékművet csiszolják, festik, mások a körötte lévő „kertet” takarítják. Papp Dániel a kedvünkért leszáll a létráról.

– Én már tavaly is voltam, akkor játszóteret festettünk. Jó érzés volt a végén ránézni, hogy az én kezem munkája is benne van. Azért is jelentkeztem, mert beszámít az érettségihez előírt 50 órányi közhasznú feladatba, 9-et kapok érte. 30-nál tartok, a többi iskolai munkákból jött össze, például rendezvényeken segítettem padokat pakolni – mondja a tizedikes Dani a Fráterből. Bevallja, otthon inkább csak bevásárol és porszívózik. Idegennek pedig még nem segített. Nem zárja ki a lehetőségét, csak még, mint mondja, nem akadt olyannal össze, aki rászorulna.

Tavaly kapcsolódtak be

A szervezők egyike, Zsadon Zsuzsa, a Tiszáninneni Református Egyházkerület Ifjúsági Missziójának munkatársa elárulja: az otthoni tevékenységeket illetően sokkal passzívabb fiatalok is vannak. A beszélgetések során kiderül: sokuk szülei nem is akarták bevonni őket, mondván, az ő dolguk a tanulás.

– Országos ökonomikus önkéntes akciókat 2006 óta szerveznek a fiataloknak, Miskolcon tavaly kapcsolódtunk be. Azért 72 óra, mert voltaképp három napon át tart. Az első napon az ökumenikus istentiszteletet követően csoportokat alakítottak a diákok, meghatároztuk a feladatokat. A másik három csoport az Avason tevékenykedik, gyermekeknek tartanak kézműves foglalkozásokat, illetve egy más szervezésű gyermekfoglalkozásnál segítenek, takarítanak, palacsintát sütnek. Vasárnap az ökumenikus istentisztelet után összegezzük a tapasztalatokat, zárásképp pedig lesz egy kis szeretetvendégség.

Az akció lényegét Zsuzsa így foglalja össze:

– Hadd tapasztalják meg a fiatalok, hogy ők is képesek valós értékeket létrehozni, s hogy jót tenni tényleg jó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában