Helyi közélet

2015.10.14. 10:24

Nagy tanácskozás a kis litkai faluban

Litka - Az Együttműködő Szomszédok Konferenciának adott otthont Litka.

Litka - Az Együttműködő Szomszédok Konferenciának adott otthont Litka.

Nemzetközi tanácskozás helyszíne volt a napokban a Cserehát legkisebb települése, Litka. A rendezvényt a Visegrádi Alap támogatta. A határon átnyúló „Cooperative Neighbours – Együttműködő Szomszédok Konferencia” a térségben található települések minél hatékonyabb együttműködésére, a felmerülő problémák, többek között a munkanélküliség felszámolására keres megoldásokat.

A kétnapos rendezvényt Kardos Endre, Litka polgármestere nyitotta meg.

– Egy Litka méretű falunak is helye van a határ menti együttműködésben. Példaként Kenyhec történetét említem. Ez a kis település Szlovákia gazdaságának egyik motorja. Nem lehet minden falu Kenyhec, de tehet azért, hogy kitörjön eddigi életéből és a meglévő gondokra, különösen a munkanélküliségre megoldást találjon – fogalmazott a polgármester.

Közös nevező

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: ha nagyobb volumenű ügyekben a visegrádi négyek közös nevezőre tudnak jutni, akkor a mostani rendezvény alapja lehet az együtt gondolkodásnak. A schengeni határok nyitottsága lehetőséget ad a magyar–szlovák határ menti településeknek a minél szélesebb gazdasági és kulturális együttműködésre.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, az országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke jelezte:

– A források rendelkezésre állnak, csak jól kell pályázni. Nagyon fontos, hogy a száz évvel ezelőtti rossz örökségtől a zsákutcába jutott abaúji térség megszabaduljon, és ne néptelenedjen el. Nem képzelhető el eredményes működés a határon inneni települések és a határon túli régió összefogása nélkül – fogalmazott.

Példaértékű

Szesztay Ádám főkonzul vitaindító előadásában példaértékűnek nevezte a litkai kezdeményezést, amely egy gazdasági és kulturális mikrorégió létrehozásán fáradozik. Elismerősen szólt az abaúji kistelepülés élni és megújulni akarásán. Úgy vélekedett, ez a törekvés egybeesik a régió törekvéseivel. Kitörési pontként említette a Miskolc–Kassa tengely létrejöttét, amely több ponton kapcsolódik a jövőbeni fejlesztésekhez. Ilyen kapocs a Via Carpatia részeként megépülő M3-as autópálya is.

Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke többek között beszélt a két éve létrehozott Via Carpatia EGTC fejlesztő feladatairól a kelet-magyarországi és kelet-szlovákiai régióban, amelynek feltételeit rövidesen elfogadja a megyei közgyűlés. Hangsúlyozta: kiemelt feladat az elkövetkező években a 2015–2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban rejlő lehetőségek kihasználása.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában