Helyi közélet

2015.10.29. 17:23

MVK: Valós idejű infó GPS alapon

Miskolc - „A jót könnyű megszokni, ezért amikor valami nem működik, hiányzik” – írta az Észak-Magyarország előfizetője.

Miskolc - „A jót könnyű megszokni, ezért amikor valami nem működik, hiányzik” – írta az Észak-Magyarország előfizetője.

Erre jó példa az MVK információs „LED-oszlopai”, ugyanis nemrégiben a villamosvonal egyes részein és a miskolctapolcai buszvégállomáson hiányolták, ugyanis sötéten árválkodott több is. Mi történt? Hogyan működik, illetve nem ez a szerkezet? –kérdeztük az illetékest.

– Legutóbb az optikai hálózat fejlesztése miatt akadozott a valós idejű utastájékoztatás részét képező megállóhelyi és végállomási LED-kijelzők működése – nyilatkozta Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője. – Erről a honlapon, a közlekedési vállalat Facebook-oldalán és közleményben is értesítettük az utasokat. Mivel a rendszer új, vannak még apróbb hibák, de ezek kijavításán, a rendszer finomhangolásán folyamatosan dolgozik a kivitelező. Van olyan megállóhelyünk, ahol még bekötésre várunk. Amikor minden rendben van, és az esetek túlnyomó többségében azért rendben működik a rendszer, a megállóhelyeken és végállomásokon elhelyezett kijelzők a leglátványosabb elemei az utastájékoztatásnak.

A „látvány” elég információgazdag: az éjjel-nappal működő kijelzők segítségével az utasok valós idejű információt kapnak, azaz percre pontosan látják, mikor indul a megállóból, illetve a végállomásról a járat, a járművek számjelzése, útiránya (végállomásának neve) mellett.

Kiszámíthatóbb közlekedés

– Ez megkönnyíti az utazástervezést, és kiszámíthatóbbá teszi a közösségi közlekedést – tette hozzá Pásztor Imre. – A kijelzők elhelyezésekor elsődleges szempont volt, hogy a villamosvonal mellett a nagyobb utasforgalommal rendelkező helyszínekre is kerüljön belőlük.

A valós idejű információkat a járművekbe épített GPS alapon működő jeladó biztosítja, amelynek adatai az MVK telephelyén lévő központba „futnak össze”, majd kerülnek a LED-es kijelzőre.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában