Helyi közélet

2015.10.07. 11:52

Miska jegyében rendeztek ünnepet a mezőcsáti főutcán

Mezőcsát - Az elmaradhatatlan főző-sütő versenyen ezúttal két tájjellegű étel szerepelt.

Mezőcsát - Az elmaradhatatlan főző-sütő versenyen ezúttal két tájjellegű étel szerepelt.Két fontos esemény is zajlott Mezőcsát életében a közelmúltban, mely magán hordozta az új városmarketing ismertetőjegyeit. A Mezőcsáti Kistérség Közösségi Munkásainak Egyesülete rendezte a Helyi Termék Fesztivált. A minden évben más településen tartott expo „körbeért”, a kezdő alkalom után ismét a járási központ került sorra.

Nagyot és merészet

A rendezők gondoltak egy nagyot és merészet, és a korábbi szűkösebb helyszínek helyett egyszerűen lezárták a város főutcáját és oda pakoltak ki az árusok, ott rendezték a programokat. Az ötlet nagyon jó fogadtatásra talált, a korábbiakat jelentősen meghaladó számban érkeztek kistermelők, árusok, vendégek. Ez részben annak is köszönhető, hogy a megyei agrárkamara is mozgósította a tagjait, támogatta a rendezvényt.

Újdonság volt a felhívás, mely a helyi templomok kinyitására irányult, rendkívüli érdeklődés övezte a lehetőséget. A program elején időkapszulát helyeztek el a települések vezetői, melybe a csátiak esetében egy kis Miska-kancsó került, emblémájaként szolgálva a város virágzó korszakának. A számos program mellett hagyományosan megrendezik az egyes települések csapatai közötti vetélkedőt, melyben az idén az ügyességből, kreativitásból „vizsgáztak” a résztvevők, oldott hangulatban.

Természetesen az egyes települések hagyományőrző együttesei is bemutatkoztak, a színpadra vonultatva kulturális értékeiket. A másik alkalom a „hagyományos” városnap, mely igyekezett egy új hagyományt teremteni emblémája, a Miska-kancsó köré formálva az eseményeket.

Tájjellegű ételek

A hivatalos programban Tállai András parlamenti államtitkár köszöntötte a csátiakat és a vendégeket. Az elmaradhatatlan főző-sütő versenyen ezúttal két tájjellegű étel szerepelt, a még mindig népszerű kuhin és az igazi csáti béles. Extrém feltételként szerepelt, hogy minden csapatban lenni kellett bajszos közreműködőnek. A város intézményei, civil szervezetei, vállalkozásai is bemutatkoztak sátraikban.

A legnagyobb érdeklődés – a mogorva időjárás ellenére – a Miska-jelmezversenyt kísérte, ahol kicsik és nagyok mutathatták meg fantáziájuk sokszínűségét a kialakított öltözékek segítségével.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában