Helyi közélet

2015.10.14. 08:53

Kilakoltatási stop a számozott utcákra?

Miskolc - A miskolci önkormányzat felülvizsgálatot kért, de a határozatot végre kell hajtania.

Miskolc - A miskolci önkormányzat felülvizsgálatot kért, de a határozatot végre kell hajtania.A jogi eljárás végéig biztos, hogy le kell állítani a kilakoltatást a miskolci számozott utcákban – ez is része annak a határozatnak, amelyet szeptember 29-én hozott a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Egészen pontosan arról döntött, hogy annak ellenére, hogy tart a miskolci önkormányzat által, az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata ellen indított bírósági felülvizsgálat, a határozatban foglaltaknak a miskolci hivatal tegyen eleget. Ennek része az is, hogy Miskolc dolgozzon ki egy intézkedési tervet arra vonatkozólag, hogy a telepfelszámolás következtében korábban már hajléktalanná vált, vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni.

Egyelőre nincs kiköltöztetés?

„Nem kell elhagyni a lakásukat a számozott utcán élőknek” – mondta az Észak-Magyarországank dr. Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója. Kijelentését arra a szeptember 29-én kelt határozatra alapozta, amelyet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hozott. A miskolci önkormányzat ugyanis bírósági felülvizsgálatot indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) július 15-én hozott határozata ellen. Az ügy még nem zárult le, de a bíróság döntött arról, hogy a hatóság által megfogalmazott feladatokat – függetlenül a felülvizsgálattól – az önkormányzatnak végre kell hajtania.

Intézkedési terv

De mik ezek a feladatok? Mint arról lapunk korábban is beszámolt: az EBH – a NEKI panaszbeadványa után született határozatában – arra kötelezte az önkormányzatot, hogy a jogsértő állapotot szüntesse meg, ennek érdekében 2015. december 31-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy a számozott utcákban élők lakhatási feltételeit – különös tekintettel az emberi méltóság és az egyenlő bánásmód követelményeinek tiszteletben, illetve megtartására – a településen hol és milyen körülmények között, valamint milyen pénzügyi források bevonásával kívánja biztosítani. A hatóság felszólította az önkormányzatot arra is, hogy az intézkedési terv elkészültéig hagyjon fel a diszkriminatív gyakorlatával az érintett területen élőkkel szemben. A hatóság kötelezte a Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy a telepfelszámolás következtében korábban már hajléktalanná vált, vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni. Az EBH az önkormányzattal szemben a lefolytatott vizsgálat eredménye alapján 500 ezer forint bírságot is kiszabott.

Fenyegetések

Dr. Muhi Erika pozitívan értékelte a bíróság döntését, bár azt is elmondta, hogy a hatósági határozat óta azok, akik maradtak a számozott utcákban, ugyan sokan megkapták a végrehajtói papírokat, de egyelőre nem mentek kiköltöztetni őket. „Információink szerint fenyegetések vannak, de érdemi intézkedés – szerencsére – nem történt” – fogalmazott. A NEKI igazgatója úgy véli, a fővárosi bíróság határozata arra alkalmas, hogy egyelőre meg­akassza a további döntéseket. Ő arra kéri a számozott utca lakóit, ha kapnak is kilakoltatási felszólítást, egyelőre ne menjenek sehova. „Amíg ez a jogi hercehurca nem ér véget, nem kell elhagyniuk a lakásokat” – hangsúlyozta.

Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunknak úgy fogalmazott: „Felszólítom a miskolci önkormányzatot, tartsa tiszteletben a hatóság és a bíróság döntését, ne csak a számozott utcák, de az egész város tekintetében”. Azt is elmondta, a napokban tájékoztatják a számozott utcákon élőket, hogy egyelőre nem kell elhagyniuk az otthonukat.

Az önkormányzatnál is érdeklődtünk a bírósági döntésről, de szerdára ígértek választ.


Visszajár és sír a romokon

„Az Ötödik utca 18. szám alatt éltem 13 évig, volt 340 ezer forintos tartozásom, de kifizettem, mégis felmondták a bérletet” – ezt már Barta László mondta. Megmutatta, a MIK azóta szétszedte a házát, ő a feleségével a lánya kertjében, egy fabódéban húzta meg magát. Jön a tél, fogalma sincs, hogyan vészelik át.A számozott utcák lakóival beszélgetve megtudtuk, a Hatodik utcában is lebontottak egy házat, ott egy idősebb férfi élt születése óta. A telepfelszámolás miatt mennie kellett, a helyiek elbeszélése alapján a férfi a hajléktalanszállón él, de időnként visszajár, és csak ül a romokon és sír.


Miskolc - A boon.hu és az Észak-Magyarország című napilap „Kilakoltatási stop…” című írásában tévesen sugallja, hogy az önkormányzatnak le kell állítania a Számozott utcák nevű nyomortelep felszámolását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában