Helyi közélet

2015.10.27. 09:58

Ifjú helytörténészek vetélkednek

Mezőkövesd - 47 magyarországi és határon túli magyar diák vesz részt a XX. Ifjúsági Honismereti Akadémián Mezőkövesden.

Mezőkövesd - 47 magyarországi és határon túli magyar diák vesz részt a XX. Ifjúsági Honismereti Akadémián Mezőkövesden.

Harminc csapat mutatta be saját kutatásai alapján iskolája történetét, a kiemelkedő tanárokat, tanítókat.

A Honismereti Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület rendezvényének szombati megnyitóján Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár kifejtette, ha nem tudjuk, honnan jöttünk, azt sem tudjuk, hová megyünk.

Dr. Fekete Zoltán polgármester a város múltját, a matyók kulturális örökségét mutatta be a fiataloknak, Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke pedig azt hangsúlyozta, a helytörténeti kutatás fontos közösségi munka.

A megnyitón elismeréseket is átadtak, Laki-Lukács László edelényi kutató Bél Mátyás-díjat vehetett át, dicsérő oklevelet kapott Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet (Földes Ferenc Gimnázium), Tóth Erika (Arany János Általános Iskola, Bükkábrány) és Fazekas Erzsébet (Lórántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület, Ónod).

Közelebb hozza

– Iskolánk elődei már az 1560-as évektől működnek. A Földesben külön szakkörön kutatjuk iskolánk történetét, az eredményeket évkönyveinkben rendszeresen közzétesszük – mondta Kiss Péter, a Földes Ferenc Gimnázium 11.-es tanulója, aki főleg családtörténeti kutatásokkal, illetve a holokauszt­tal foglalkozik.

Szerinte a helytörténet közelebb hozza az eseményeket a diákokhoz.

Őt egyébként főleg az európai politika érdekli, de a helytörténeti kutatások révén szeretne kézzelfogható dolgot is az utókorra hagyni.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában