Helyi közélet

2015.10.19. 11:29

Fókuszban a napelemek Bükkábrányban

Bükkábrány - Több fejlesztés is megvalósult Bükkábrányban.

Bükkábrány - Több fejlesztés is megvalósult Bükkábrányban.

Ha valamilyen jeles napot ünnepelnek Bükk­ábrányban, az elmúlt években többször is kiegészült a program a megvalósult fejlesztések ünnepélyes átadásával.

Legutóbb is így történt, a Máté-napi sokadalom előtt az óvoda előtti téren Szalai Szabolcs polgármester és Tállai András miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője adta át azokat a fejlesztéseket, melyek az intézményben idén valósultak meg egyrészt önerőből, másrészt pályázati források segítségével.

De nem csak ez a fejlesztés valósult meg.

– Az óvodánk egy 22 millió forintos beruházás keretében csoportszobával bővült – tudtuk meg Szalai Szabolcstól. – Az épülethez vezető utat is felújítottuk. Itt az állami támogatás 50 százalékos, 5,6 millió forint volt, míg az udvaron egy műfüves ovifocipályát adtunk át a gyermekek legnagyobb örömére.

Ezen­felül megvalósult a KEOP program keretében a nap­elemes rendszerek telepítése is, ez is érintette az óvodát, hiszen a már meglévő 10 kilowattórás rendszer mellé egy ugyanilyen teljesítményű lett felszerelve, illetve az általános iskolánk és konyhánk tetején egy 49 kilowattóra teljesítményű állt rendszerbe. Ez a fejlesztés 100 százalékos támogatottságú volt, és 45,66 millió forintból valósult meg.

A továbbiak

A település vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a temetőben lévő harangtornyot – kisgyőri mesterek segítségével – impozáns faburkolattal látták el. A Bükk-Térségi LEADER Egyesület nyertes pályázatának köszönhetően a Szép Pál sporttelep öltözőinek tetejére is napelemes rendszer került, illetve egy elektronikus gyors­töltő állomást is átadtak. A polgárőrség pedig egy új autót kapott, mellyel hatékonyabbá válhat a működésük.

– Természetesen már előretekintünk, sok tervünk van az új uniós pályázati ciklusra – folytatta Szalai Szabolcs. – Régóta húzódik és prioritás lenne – több településsel összefogva – a szenny­vízhálózatunk kiépítése. Szeretnénk egy 10 hektáros ipari területet, természetesen, közművesítve kialakítani.

A középületeinket egy kivételével sikerült felújítanunk, a polgármesteri hivatalra is ráférne az energetikai korszerűsítés, de a bányász emlékházunkat is bővíteni akarjuk tisztelegve a település múltja és hagyományai előtt.

- ÉM-PA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában