Helyi közélet

2015.10.07. 08:36

Fészekrakó per: félszáznál több védő

Miskolc - December végén lehet ítélet a majd’ 300 vádlottat felvonultató monstre perben.

Miskolc - December végén lehet ítélet a majd’ 300 vádlottat felvonultató monstre perben.Kedden újabb állomásához érkezett a Miskolci Törvényszéken a „fészekrakós perként” ismertté vált büntetőügy. A félszáznál több védőügyvéd kezdte el ismertetni a védőbeszédeket. A heti több alkalommal ülésező büntetőtanács várhatóan decemberre végez a védőbeszédekkel és – a tervek szerint – még ebben az évben megszülethet az elsőfokú ítélet is az ügyben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fűügyészség kiterjedt nyomozást követően 2012 januárjában nyújtotta be az 520 oldalas vádiratot a Miskolci Törvényszéknek. Az avasi lakótelepre 2005-től kezdődően főleg vidékről sokgyermekes családok költöztek be a Fészekrakó program keretében, amely használt ingatlanok vásárlása esetén jelentős állami támogatást biztosított számukra; ezt a lehetőséget használta ki egy ügyvédi iroda köré szerveződött csoport.

A vádirat szerint 132 ingatlanhoz jutottak hozzá olyanok, akik valótlan tartalmú munkáltatói igazolást mutattak be, így természetesen sem a felvett hitelt, sem pedig a rezsit nem tudták fizetni. Az ingatlanokat megvásárlóknak csupán a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette az önrészt. A lakásokra az OTP-től vettek fel 25 év futamidejű kölcsönt a fiktív papírokkal, majd a hitelt nem vagy csak rövid ideig törlesztették.

Hamis igazolások, extra haszon

Az ügyben ügyvédi iroda mellett érintett a pénzintézet egy tisztviselője, értékbecslő és a fiktív munkahelyi igazolásokat kiadó személy. A jogszabályi lehetőségeket kihasználva az elkövetők szervezetten, összehangoltan, együttműködve és rendszeres haszonszerzésre törekedve bonyolították le a hitelfelvételeket. Az adásvételi szerződések magasabb vételárról szóltak a ténylegesnél, a tényleges vételár feletti részen pedig osztoztak.

A valótlan igazolások segítségével megszerzett lakásokat a beköltözők többnyire teljesen lelakták. Az OTP-t 750 millió, ugyanakkor az államot 170 millió forint kár érte.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában