Helyi közélet

2015.10.09. 18:14

Élhetőbbé tenni Sajóivánkát

Sajóivánka - „Nő a lakosság­számunk, és sok fiatal jött hozzánk.”

Sajóivánka - „Nő a lakosság­számunk, és sok fiatal jött hozzánk.”

„Amikor 2010-ben kiderült, hogy a korábbi polgármester nem indul újra a választáson, akkor azt gondoltam, hogy megméretem magam” – válaszolta ottjártunkkor Seszták Ottó, Sajóivánka – immár második ciklusát töltő – polgármestere arra a kérdésünkre, hogyan választotta ezt a munkát. – Bár azzal tisztában voltam, hogy csodákat egy ilyen kis községben nem lehet tenni, de bíztam benne és terveim is voltak, hogyan lehet élhetőbbé tenni a települést.

Jelenről, jövőről

A polgármester elmondta, hogy egyik fő célja az volt, hogy lehetőség szerint megállítsa az elvándorlást, illetve az új beköltözőknek perspektívát nyújtson.

– Ez szerencsére sikerült, nő a lakosságszámunk, és sok fiatal jött hozzánk, illetve építkeztek is – tette hozzá.

Megtudtuk azt is, lehetőségeikhez mérten igyekszenek fejleszteni a települést, például a faluközpontot és a ravatalozót rendbe tették, a szabadidőparkot évről évre építik, bővítik.

– Arra pedig büszke vagyok, hogy Sajóivánkán nincs munkanélküli – folytatta Seszták Ottó. – Egyrészt szerencsés helyzetben vagyunk Kazincbarcika közelsége miatt, nyilván oda sokan járnak dolgozni, illetve jelenleg 37 fővel nálunk is működik a Start közmunkaprogram, melyben szép és hasznos eredményeket értünk el. Az egyik pillér a mezőgazdasági: önkormányzatunk közel 15 hektáron gazdálkodik. Ebből hat hektár kaszáló, de ennek is megvan a funkciója, hiszen az óvodánk úgynevezett szalmabálás kazánnal működik, ott használjuk fel telente a lekaszált növényzetet. Takarmánynövényt is termelünk, melyeket az állattartásban – tyúk, disznó – hasznosítunk, és persze zöldségesünk is van, melynek termései az óvoda konyhájára kerülnek. Idén megpróbálkoztunk az uborkatermeléssel, 1000 méter hosszan ültettünk, és a szakszerű és gondos nevelésnek meg is lett az eredménye, hiszen gyönyörűen termett: jövőre biztosan folytatjuk.

Kiderült az is, hogy ugyancsak a közmunkaprogramban jelenleg is zajlik a temetőhöz vezető út felújítása, illetve egy filagóriát is építenek a szabadidőparkba.

A jövőről is szót ejtettünk a település vezetőjével: „Természetesen az uniós pályázati lehetőségeket is figyeljük, amit lehet, igyekszünk kihasználni. Ahhoz, hogy továbbra is helyben tudjuk tartani a fiatalokat, munkahelyeket kell teremteni: ebben a kérdésben a legfontosabb, hogy még szorosabbra fűzzük az együttműködést Kazincbarcikával. Jó lenne, ha megvalósulna az a tervünk is, hogy kerékpárút kösse össze Kazincbarcikát, Sajóivánkát és Sajókazát, ami sok szempont, például munkába, iskolába járás miatt is praktikus lenne. A belterületi csapadékvíz-elvezetés rendbe­tétele is a terveink között szerepel, és persze a napi, helyi dolgokat is folyamatosan intézni, felügyelni kell” – zárta gondolatait Seszták Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában