Helyi közélet

2015.10.14. 10:31

Az encsi nagyi mondta – így kell sütni-főzni

Encs – Szakácskönyvet készítettek az encsi gondozási központ lakói, klubtagjai.

Encs – Szakácskönyvet készítettek az encsi gondozási központ lakói, klubtagjai.

Tavaly volt egy projektünk, aminek keretében az asszonyok kitalálták, hogy készítsünk egy szakácskönyvet – mutatja a valóban elkészült szakácskönyvet Rivnyák Istvánné, az encsi PAX Hálózatfejlesztő Gondozási Központ vezetője. Mivel városunk országszerte híres az Anyukám mondta nevű étterméről, gondozottjaink azt találták ki, hogy a mi receptgyűjteményünk neve legyen „Nagyi mondta”. Így született meg a könyv, a projekt zárásaként pedig az egyik sütireceptet megsütötte az Anyukám mondta étterem.

A gyűjtemény különlegessége, hogy tartalmazza az asszonyok kézzel írott receptjeit, ugyanazt gépelve is megtalálják az olvasók, a másik oldalon pedig az elkészített étel fotója látható. Találunk a könyvben savanyúságokat, szörpöket, kocsonyát, süteményeket, egytálételeket és főfogásokat is.

Bodnár Lajosné Magdi néni a hájas sütemény receptjével járult hozzá a szakácskönyv sikeréhez. Büszkén mesélte, hogy még a cukrászdában sem kapni olyan finom süteményeket, mint amilyeneket ő készít. Sütni fiatalasszony korában tanult meg Litkán, ahol élt. Itt az volt a szokás, hogy az asszonyok egymást tanították a konyhai fortélyokra.

– Nemrég külföldi vendégek jöttek, én sütöttem nekik süteményt, és amikor elfogyott, megkérdezték: nincs még belőle? Annyira ízlett nekik – mondja vidáman Magdi néni.

- ÉM-HE -

Recept - Magdi néni hájas tésztája

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 tojássárgája, 2 kanál zsír, 3 kanál tejföl, 1 babszem timsó, 60 dkg háj citromlével, ecettel kikeverve (ezt 9 részre osztom)

Elkészítése: Sós vízzel jó rétestésztát gyúrok, 3 részre osztom, kinyújtom, és megkenem a hájjal, majd összehajtogatom. Ezt háromszor ismétlem. A végén téglalap alakúra kinyújtom a tésztát, és 10x10 centiméteres négyzetekre vágom. A tésztára teáskanálnyi szilvalekvárt helyezek, és a tészta másik oldalát ráhajtom. 180 fokos sütőben kisütöm. Tálalás előtt porcukorban megforgatom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában