Helyi közélet

2015.10.04. 17:42

Az autómentes nap hatása a légszennyezésre

Miskolc - Mobil mérőállomással mérték a levegőben lévő fő szennyezőanyagok mennyiségét.

Miskolc - Mobil mérőállomással mérték a levegőben lévő fő szennyezőanyagok mennyiségét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának felkérésére – a korábbi évekhez hasonlóan – részt vett a 15. alkalommal megrendezett Európai Autómentes Nap és Mobilitási Hét programjában.

Mérték az összetevőket

A rendezvényen a Főosztály Környezetvédelmi Mérőközpontja mobil mérőállomással mérte a levegőben lévő fő szennyezőanyagok mennyiségét (a gépjárművek által kibocsátott nitrogén-oxidok, szén-monoxid, kén-dioxid, valamint az ún. kisméretű részecskék – köznapi nevén szállópor – koncentrációját) szeptember 21–24. között.

A forgalomlezárás időtartama alatt legnagyobb mértékben (kb. 70 százalék) a gépjárművek által kibocsátott nitrogén-oxidok koncentrációja csökkent. Közel 30 százalékkal kisebb a többi szennyezőanyag koncentrációja is. Figyelembe véve a referencianapok időjárását, megállapítható, hogy a forgalom leállításának hatására 20–50 százalék mértékben csökkent a levegőben a szennyezőanyagok koncentrációja.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában