Helyi közélet

2015.10.22. 21:36

A világpiacra tör az Aluinvent

Felsőzsolca - Megkezdte kísérleti üzemében az ÉMI által minősített építőipari paneljeinek gyártását az Aluinvent Zrt., s elkezdődött az ALUHAB paneleket gyártó üzem építése is.

Felsőzsolca - Megkezdte kísérleti üzemében az ÉMI által minősített építőipari paneljeinek gyártását az Aluinvent Zrt., s elkezdődött az ALUHAB paneleket gyártó üzem építése is.

A Felsőzsolcai Ipari Parkban működő társaság nemzetközi szabadalmakkal védett fémhabjai iránt világszerte nagy az érdeklődés, aminek köszönhetően a jelenleg 30 tonna/éves kísérleti üzemi technológia gyártókapacitását a jövő év elején 1000 tonna/évre bővíti. A több tekintetben is forradalmi jelentőségű ALUHAB a dr. Babcsán Norbert vezette kutató-fejlesztői csapat évtizedes munkájának és a világon egyedülálló, alumínium habosítási technológiájának eredménye – hangzott el csütörtöki tájékoztatón.

Mint azt dr. Babcsán Norbert jelezte: a Miskolc melletti üzemben készült fémhabokat már eddig is sikerrel használták az ipar különböző területein. Így például robbanóanyag szállító konténer energiaelnyelő falaként, belsőépítészetben bútorok készítésére és kültéri burkolatként. A fémhab sokoldalú alkalmazhatóságának köszönhetően alapanyagként és alkatrészként egyaránt használható. Az új típusú anyag áttörést hozhat az építőipar (épületburkolatok), design (ékszer, bútor és világítástechnika), gépgyártás (mobiltelefonok burkolataként, LED lámpa hűtőborda), mobilitás (öntvények és hablemezek formájában autóalkatrészként) és védelmibiztonságtechnikai ipar (ütköző, robbanásvédelmi és páncélanyagok) területein egyaránt.

Az Aluinvent Zrt. jelenlegi 16 munkatársa közül 5 doktori címmel rendelkezik. A mintegy félmilliárd forintból épülő gyár összlétszáma várhatóan 30 fő lesz.

ÉM


Mi az ALUHAB?

Az ALUHAB szabályozott és homogén cellamérettel, valamint különleges mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, ultrakönnyű fém, jó energiaelnyelő képességű, nagy fajlagos szilárdságú, jól megmunkálható, önthető és hegeszthető. Az ALUHAB megőrzi az alumínium könnyű feldolgozhatóságát és újrahasznosíthatóságát, mely ez után is megtartja eredeti vonásait. Az egyedülálló tulajdonságok rendkívül versenyképessé teszik a terméket a könnyűfémekkel, vagy a műszaki műanyagokkal

szemben is.


Felsőzsolca - Félmilliárd forint beruházással aluhab paneleket gyártó üzemet épít az Aluinvent Zrt. felsőzsolcai telephelyén - mondta Babcsán Norbert, a zrt. technológiai igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában