Helyi közélet

2015.10.12. 16:17

A mackó mézet keresett az erdőben, és talált is Miskolcon

Miskolc - Hét-nyolc éves gyerekek tolonganak a könyvtárbusz ajtajában. Mindannyian szeretnének feljutni erre a különleges járműre, hiszen ilyet valószínűleg most látnak először, de remélhetőleg nem utoljára.

Miskolc - Hét-nyolc éves gyerekek tolonganak a könyvtárbusz ajtajában. Mindannyian szeretnének feljutni erre a különleges járműre, hiszen ilyet valószínűleg most látnak először, de remélhetőleg nem utoljára.

Tanítónénijük rendet teremt, és turnusokba osztja a gyerekeket. Így már indulhat a nagy felfedezés: vajon milyen könyveket hozott nekik a négy keréken járó könyvtár?

Könyvtárbusz gurult be péntek délelőtt Komlóstetőre.

Az Országos Könyvtári Napok keretében indult útjára tegnap Miskolcon a könyvtárbusz. Első állomása Komlóstető volt, ahol a városrész iskolásai nagy örömmel fogadták. Őket természetesen a színes gyermekkönyvek érdekelték, és azok a kis ajándékok, amelyeket hazavihettek. Kaptak verses leporellót, könyvjelzőt és legyezőnek is használható programismertetőt. És bár még csak egy éve ismerkednek a betűk birodalmával, azért már sok mindent tudnak a könyvekről és a bennük rejlő tudományok világáról.

Tojásrántotta

Bernáth Dominik határozottan állítja, hogy ő szeret olvasni.

– Sokféle könyvünk van otthon, de én főleg az autós és kamionos könyveket szeretem. Nézegetem a képeket, milyen autók vannak, és elolvasom, hogy mit írtak róla. Hogy kell váltani, milyenek a tulajdonságai – meséli Dominik. Kiderül, másfajta könyveket is szeret.

– A mackósat például. Az arról szól, hogy a mackó mézet keres az erdőben. A végén pedig megtalálja a mézet. Szerintem jó, ha megtanulunk gyorsan olvasni – jelenti ki. – Ha én felnőtt leszek, kiolvasom majd a szakácskönyveket. Mert engem érdekel a főzés is. Már csináltam tojásrántottát, persze úgy, hogy anyukám is ott volt.

Lovak és cicák

Dominik osztálytársa, Burinda Linett is nagy könyvbarát. Az ő kedvencei a lovas könyvek.

– Egyszer arról olvastam, hogy egy kisgyerek szeretett volna lovagolni. Ezért az anyukája és az apukája megmutatta neki egy könyvben, hogy milyen egy lóverseny. De a végén a kisgyerek kapott egy igazi lovat. Egy barna lovat – magyarázza Linett. Aztán eszébe jut, hogy szereti a cicás könyveket is, meg tulajdonképpen minden olyan könyvet, ami állatokról szól. Ez egyáltalán nem véletlen, mert neki otthon van egy igazi teknősbékája és egy cicája.

– Olvasni azért is jó, mert ha feladnak az iskolában egy feladatot, akkor azt el tudom majd olvasni – állapítja meg végül Linett.

Elengedik a tartozást

A könyvtárbusz könyvtárosa Péterné Szolnoki Ildikó, aki „főállásban” egyébként a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársa. Tőle megtudjuk, ez a busz, ami most Miskolcon jár két napig, általában az edelényi térségben teljesít szolgálatot. Van benne szépirodalom, szakirodalom, gyermekkönyvek, és minden olyan könyv, amit az olvasók kérnek. A kisebb falvakban törzsolvasóik is vannak a mozgó könyvtárnak.Felhívta a figyelmet: vasárnapig mindössze 100 forintért lehet beiratkozni a megyei és városi könyvtárakba, és akinek késedelmi díja van, azt elengedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában