Helyi közélet

2015.10.14. 19:29

A fiú, aki szívesen bontaná „részecskékre” a világot

Miskolc - Nagyszerű eredménnyel tért haza Plaszkó Noel az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Tornájáról.

Miskolc - Nagyszerű eredménnyel tért haza Plaszkó Noel az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Tornájáról.

Tanulmányozták már olvasóink a szappanhártya forgását? És feltették-e már magukban azt a kérdést, hogy vajon miért forog, és mi befolyásolja ezt a mozgást? Ha esetleg ebben a témában nem elég erősek, ne búslakodjanak, mert Plaszkó Noel, a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja többek között ebbe a témába is beleásta magát, amikor az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Tornájára készült. A versenyt júniusban rendezték meg immár 28. alkalommal, 31 ország részvételével, a helyszín pedig Thaiföld volt. A magyar csapat bronzéremmel tért haza a távoli országból.

Kísérletezés, mérés, előadás

Noel lelkesen mesélt a felkészülésről és magáról a megméretésről.

– Azért szeretem ezt a versenyt, mert ez nem arról szól, hogy feladatokat kell megoldanom hosszú órákon keresztül, hanem ennél sokkal gyakorlatiasabb. Kísérletezünk, mérünk, előadást tartunk, és a téma mindig olyan fizikai probléma körül forog, aminek még nincs eredménye, mivel a kutatók jelenleg is foglalkoznak vele. Tehát nincs jó vagy rossz válasz, megoldás, a cél a helyes modell felállítása. Minden évben 17 témát tűznek ki a verseny szervezői, és a következő évben ezek közül lehet választani. Én három témával foglalkoztam, az egyik a folyadék-filmmotorok témája. A szappanhártya forgását vizsgáltam – magyarázza Noel.

A részletekbe is beavat bennünket: a fizikusok megfigyelték, hogy elektromos hatásra a keretre kifeszített szappanhártya forogni kezd. A kérdés, hogy miért és mi befolyásolja ezt a mozgást. Természetesen mérésekkel kellett bizonyítani az állításokat.

Fantasztikus élmény

Megtudjuk azt is, a thaiföldi verseny csapatverseny volt. A csapatba azonban nem volt könnyű bejutni, fél évig tartott a válogatás. Először is a jelentkezőknek ki kellett választaniuk a megadott témák közül egyet, és arról egy 10 oldalas cikket írtak. Ezt az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) fizikusai átnézték, és a jelentkezők közül 15 diákot hívtak be, hogy tartsanak előadást a választott témában. Ezután már csak 8 versenyző maradt. Ők januártól felkészítő foglalkozásokra jártak az ELTE-re. Áprilisban még egy előadást kellett tartaniuk, és végül az addig nyújtott teljesítményük alapján választották ki a fizikusok az 5 tagú csapat tagjait.

– A felkészülés ugyan fárasztó volt a sok utazás miatt, de egyben fantasztikus élmény is. Hiszen láthattam, milyen kutatásokat végeznek az egyetemen a fizikusok. Ez engem nagyon érdekel, mivel én is kutató fizikus szeretnék lenni – árulja el Noel.

Nobel-díjasok

A közeljövőről pedig annyit: Noel a tanév végén érettségizik, bár neki már csak magyarból és történelemből kell erősítenie. Szeretne eljutni az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciájára, amit az idén Romániában rendeznek. És nagyon szeretne ott lenni Tel- Avivban, ahol szintén konferenciát tartanak a fiatal és idősebb tudósok számára.

– Ez azért lenne fantasztikus, mert ide 30 Nobel-díjas tudós is eljön, akik előadást tartanak saját kutatásaik eredményéről a diákoknak – mondja lelkesen Noel.

Őt azonban nem csak a fizika érdekli. Tehetséges zongorista és tehetséges fotós is, de ezek – mint fogalmaz – megmaradnak hobbinak.

A távoli jövőről szólva pedig elárulja: az egyetem után szeretne Svájcban is dolgozni a CERN kutatóközpontban, mert a részecskefizika mindennél jobban érdekli. De szívesen oktatna emellett itthoni egyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában