Helyi közélet

2015.10.14. 10:55

A buszokat (is) kamerákkal figyelhetik a jövőben Ózdon

Ózd - Nem tettek le arról, hogy a jövőben kamerákkal figyeljék meg a helyi közmunkaprogramot és a buszjáratokat.

Ózd - Nem tettek le arról, hogy a jövőben kamerákkal figyeljék meg a helyi közmunkaprogramot és a buszjáratokat.

Néhány hónappal ezelőtt nagy médiavihart kavart az ózdi városvezetés elképzelése, miszerint kézi vagy szemüvegbe szerelt kamerákkal figyelnék meg a közmunka­programot. Több ellenzéki párt is bejelentést, feljelentést tett az ügyben, amelyet ezután kivizsgált a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). Éppen emiatt a tervezett folyamat nem kezdődött meg, ettől függetlenül a város jobbikos polgármestere továbbra is napirenden tartja a kérdést.

– A kamerás megfigyelésre lesz lehetőségünk, de a módjai szabályozva lesznek – szögezte le Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. – További részleteket egyelőre nem tudok elárulni, hiszen a NAIH-hal levelezésben állunk, egyeztetjük a végleges adatkezelési szabályzatunkat. Amint ez megtörtént, természetesen megkezdődik a kamerák használata. Ezúton is hangsúlyozom, hogy az önkormányzat betartja a törvényi előírásokat, semmi szabálytalanságot nem követünk el, mint ahogyan eddig sem tettünk. A szemüvegbe szerelt és a kézi kamerák között a hatóság nem tett különbséget, a mozgókép- és hangfelvételek rögzítésének és használatának szabályozását kell pontosítanunk a hivatallal együttműködve.

A buszokon is

A közbiztonság javítása érdekében hasonló intézkedésre készülnek a városban az autóbuszjáratokon. Több, peremkerületi településrészt érintő buszon óriási gondokat tapasztaltak az elmúlt években. Fizetés nélkül szállnak föl, gyakori a garázdaság, a rongálás, de nem egy esetben késsel fenyegették meg a buszvezetőt.

– Természetesen hozzánk is eljutott ezeknek az eseteknek a híre – folytatta Janiczak Dávid. – Előszeretettel utaznak jegy vagy bérlet nélkül, zaklatják az utasokat, szemetelnek, firkálnak, rongálják a berendezést. A sofőrnek a vezetésre kell összpontosítania, nem tud rendészeti feladatokat ellátni, ezért azonnali segítségnyújtásként a városi rendészet munkatársait irányítottuk ezekre a járatokra, szúrópróbaszerűen mindennap utaznak a buszokon. Hosszú távon azonban túlságosan lekötné az idejüket, ezért úgy határoztunk, biztonsági kamerákkal látjuk el a Volán (ÉMKK) járműveit. Elsősorban a közrend megóvása érdekében, a fizetési hajlandóság növelésére és a buszok, az utasok megóvására. Azonnal felajánlottuk, hogy a kamerákat mi vásároljuk meg, azonban kértük a Volánt, hogy a beszerelést végeztessék el ők, hogy megosszák a költségeket.

Janiczak Dávid azt is elárulta, hogy ezt a közlekedési társaság nem tudta vállalni, így az önkormányzat ezt is magára vállalta. Az árajánlatokat már bekérték, így minden bizonnyal még ebben az évben működésbe léphet a buszos kameramegfigyelő rendszer a városban.

Együttműködik a közlekedési társaság

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. együttműködik Ózd Város Önkormányzatával, az általuk kezdeményezett, Ózd helyi közlekedésben foglalkoztatott autóbuszok kamerával történő ellátása tekintetében” – áll abban a válaszban, amelyet kérdésünkre küldött a közlekedési társaság. Éppen ezért felterjesztették a Nemzeti Közlekedési Hatóság felé jóváhagyás céljából az üzletszabályzatuknak a módosítását. Az NKH által jóváhagyott üzletszabályzat tartalmazza a kamerák beszereléséből, üzemeltetéséből adódó, a közszolgáltatási szerződés 3. sz. „Ózd helyi közlekedés utazási feltételei” c. mellékletének releváns elemeit is. Az érintett közszolgáltatási szerződés módosítását Ózd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2015. szeptember 24-i ülésén elfogadta.Ózd polgármesterét az előzetes személyes tárgyalások során, illetve levélben is tájékoztatták arról, hogy az önkormányzat által beszerzett kamerák és tartozékok társaságuk tulajdonát képező autóbuszokba történő beszerelését nem tudják vállalni, mert nem rendelkeznek a kamerák beszereléséhez szükséges szakértelmet igénylő munkavállalókkal, annak gyakorlati kivitelezését csak külső vállalkozóval tudnák megvalósítani. A társaság a többletköltséget sajnos nem tudja vállalni, melynek figyelembevételével kérték a polgármester intézkedését a kamerák beszerelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában