Helyi közélet

2015.09.19. 10:17

Videó: Öt farkaskölyök nevelkedik a Bükkben

Miskolc, Répáshuta - Farkaskölykök nevelkednek a Bükki Nemzeti Park területén.

Miskolc, Répáshuta - Farkaskölykök nevelkednek a Bükki Nemzeti Park területén.A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Rejteki Kutatóházában tartottak sajtótájékoztatót arról, bizonyossá vált, farkaskölykök nevelkednek az igazgatóság területén.

Szaporulat

A farkastól félni lehet, csak éppen nem érdemes, hiszen a csúcsragadozónak számító fokozottan védett négylábú kerüli az embert ha csak lehet, és ha véletlenül találkozik egy kétlábúval, inkább menekülőre fogja a dolgot.


Farkaskölyök a Bükkben | Fotó: Jarábik Tünde


A tájékoztatón Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója elmondta, az igazgatóság működési területén több éve folyamatosan gyűjtik és rögzítik a nagyragadozók észlelésével kapcsolatos információkat. Az Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és zoológusai által végzett megfigyelések a lakossági észlelésekkel kiegészülve évek óta igazolják a farkas állandósult jelenlétét.

– A bükki farkasok idén is sikeresen nevelnek egy legalább öt kölyökből álló almot – mondta Gombkötő Péter gerinces zoológiai szakreferens. – Ez alkalommal a szaporodás tényét a farkaskölykökről készült felvételekkel is sikerült igazolni: a bükki farkascsalád aktivitását kameracsapdák segítségével figyeljük és dokumentáljuk az általuk leggyakrabban használt útvonalakon.

Mint elhangzott, a területen mozgó alfanőstény időszakos elmaradozása előre jelezte, hogy nagy változás állt be a farkaspár életében. A kölykök etetésével, gondozásával elfoglalt szuka viszonylag kevés alkalommal tette tiszteletét a kihelyezett érzékelők előtt. Az alkalomszerűen látható nőstény állapotának megváltozása (kiszívott emlők, kopott szőrzet, fogyás) júniusban már egyértelműen igazolta, hogy kölykei vannak. Néhány hét múlva, július 11-én már a játszadozó farkaskölykök is megjelentek a szüleik által használt csapákon. Először az e célból kihelyezett kamerák észlelték a kölyköket, majd a következő napokban kirándulók is találkoztak velük.

Jól érzik magukat

Bartha Attila terület-felügyelő és Mlakár Péter őrkerületvezető egyebek mellett elmondta, az öt kölyök mellett a felnőtt egyedek száma is eléri legalább az ötöt (legalábbis egyszerre ötnél több felnőtt példány nyomait még nem sikerült megfigyelni), ezért biztos, hogy a bükki farkasfalka létszáma minimum tíz tagúra tehető. Miután azonban a tapasztalatok szerint a farkaskölykök 60–80 százaléka nem szokta elérni az ivarérett, két éves kort, ezért várható, hogy a jelenlegi létszám csökkenni fog az elkövetkezőkben. A szaporodás azonban azt jelzi, a farkasok jól érzik magukat a Bükkben, ami a vadgazdálkodásra is kedvező hatással lehet.

Ami bűncselekmény

Az őszi vadászidényre való tekintettel a BNPI munkatársai ismételten felhívják a helyi vadásztársadalom figyelmét arra, hogy a fokozottan védett nagyragadozóink elejtése bűncselekmény.

– Kameracsapdáink által készített képeink segítségével igyekszünk cáfolni azt a tévhitet is, hogy a nagyragadozók jelenléte már önmagában elüldözi a területen élő vadászható vadfajokat, vagy lehetetlenné teszi azok vadászatát. A vadászható vadfajok a farkas csapáját olykor a ragadozó távozását követő fél órán belül is használják, holott az előttük átváltó ragadozó illatanyagai minden bizonnyal érzékelhetőek számukra. Bízunk abban, hogy kutatási eredményeink a vadásztársadalom nagyragadozókkal szembeni kételyeinek eloszlatásához is hozzájárulnak – mondta Gombkötő Péter.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában