Helyi közélet

2015.09.28. 09:03

Tartsuk rendben a portát vagy különben fizethetünk

Miskolc - Az önkormányzati adóhatóságnak lehetősége van az adót mérsékelni, elengedni.

Miskolc - Az önkormányzati adóhatóságnak lehetősége van az adót mérsékelni, elengedni.A miskolci testület legutóbbi ülésén módosította az építményadóról szóló rendeletét. Tudni kell, hogy Miskolcon adómentesek a lakás céljára szolgáló épületek, illetve a magánszemélyek tulajdonában álló pincék, présházak. A módosítás értelmében az adómentesség továbbra is fennmarad ezeknél az ingatlanoknál, de az új rendelkezés alapján, amennyiben az illetékes építésügyi felügyelet megállapítja azt, hogy a tulajdonos elmulasztott eleget tenni a jó karban tartási kötelezettségének és ez a határozat a végzéssel végrehajtható lett, akkor a tulajdonos adózó esetében megszűnik az adómentesség. Dr. Képes Lóránttól, az adóosztály vezetőjétől kapott információk alapján az önkormányzati adóhatóság ellenőrzés keretében kéri meg az építésfelügyeleti hatóságtól az adatokat és ellenőrzés keretében állapítja meg az adókötelezettséget. „Természetesen amelyik ingatlantípusnál négyzetméterhatár van kikötve az adómentességhez és ha ilyennél kerül sor a mulasztásra, akkor a meghatározott adómentes négyzetméter alatti terület esik adófizetési kötelezettség alá” – magyarázta. Hangsúlyozta azt is, ez tehát nem kivetéses adózás, hanem ellenőrzés alapján történő adómegállapítás.

Mérlegelik a helyzetet

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi történik, ha az önkormányzat mulasztja el a tulajdonában lévő ingatlanok esetében a karbantartási kötelezettséget, akkor rá is érvényes-e ez az adónem. A városnak is van több ilyen ingatlanja, például a számozott utcákon is több, ami MIK-es tulajdon. „A helyi adókról szóló törvény szerint a törvény hatálya nem terjed ki az önkormányzatokra, amelyek így nem lehetnek alanyai az építményadónak” – kaptuk a választ. Az ellenzék a testü­leti ülésen többször aggodalmát fejezte ki, hogy mi lesz a lyukói hétvégi házak tulajdonosaival, akik ingatlanjaikat nem nem akarják, hanem a megváltozott körülmények miatt nem tudják karbantartani, hiszen ki sem mernek menni sok esetben a telkükre. Az adóosztály vezetője erre reagálva elmondta: „Amennyiben az illetékes építésügyi hatóság megállapítja a jó karbantartási kötelezettség elmulasztását, akkor ellen­őrizheti az önkormányzati adóhatóság. Amennyiben adómegállapítás történik, akkor az adózás rendjéről szóló törvény vonatkozó rendelkezései alapján az önkormányzati adóhatóságnak lehetősége van az adózó körülményei, jövedelmi viszonya, illetve önhibáján kívüli helyzete miatt a megállapított adót mérsékelni, elengedni”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában