Helyi közélet

2015.09.14. 15:34

Szlovákiai festők Pácinban

Pácin - A nagykövesdi Ilona Alkotóház gyűjteménye mutatkozott be.

Pácin - A nagykövesdi Ilona Alkotóház gyűjteménye mutatkozott be.

Elegáns és szép kiállítás nyílt Pácinban a szomszédos szlovákiai településen a Nagykövesden működő Ilona Alkotóház gyűjteményének festményeiből. A tájképeket, aktokat, portrékat is felvonultató tárlaton a szlovákiai Bodrogköz festői mutatják be alkotásaikat.

Fontos lépés

A bodrogközi település Prof.Czinke Ferenc Faluháza adott helyet szlovákiai képzőművészek alkotásainak, melyek nem csupán a bodrogközi tájakat mutatják be, e képek ecsettel megőrzött különböző hangulatokról, illetve azok lenyomatairól is árulkodnak.

Többek között Fazekas Krisztián, Demkó László, Miro Capovcak, Pallér Ilona, Rinkács Sándor képei láthatók a szeptember végéig megtekinthető tárlaton, de kiállították Tóth S. Alex Csontkép című kollekcióit is. Utóbbiak különlegessége, hogy csirkecsontdarabkákból összeállított képek.

A tárlatot Pácin polgármestere, Gégény Zsuzsanna nyitotta meg azzal a reménnyel, hogy ez az esemény fontos lépés lesz a két régió kulturális kapcsolatainak további erősítéséhez. Eljött a kiállításra Pallér Attiláné Bocsárszky Ilona, a nagykövesdi Ilona Alkotóház tulajdonosa a divatszakmából evezett át a képzőművészet területére, és 2002-ben megalapította a Bodrogköz Kultúrájáért Társulást, amelyen keresztül a művészbarátokkal rendszeresen szervez nemzetközi képzőművészeti alkotótáborokat. A kiállítás szeptember végéig lesz látható a pácini faluházban, ahol továbbra is szeretnék bemutatni a magyar és a szlovák Bodrogköz képzőművészetét és irodalmát is.

ÉM


Kiállító művészek

  • Fazekas Krisztián
  • Demkó László
  • Miro Capovcak
  • Pallér Ilona
  • Rinkács Sándor
  • Tóth S. Alex
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában