Helyi közélet

2015.09.19. 00:33

Spider mentőcsoport: A világszerte segítettek – most nemzetközi díjat kaptak

Miskolc - A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport elnyerte az Európai Parlament által alapított Európai Polgári Díjat.

Miskolc - A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport elnyerte az Európai Parlament által alapított Európai Polgári Díjat.Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A miskolci Pelczné dr. Gáll Ildikó EP-alelnök egy éve lobbizik azért, hogy felterjesztettjei, a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport az idei díjazottak között lehessenek. Törekvését siker koronázta, s tegnap, a Népkerti Vigadó-béli, a Brüsszelben tartandó központi ünnepséget megelőző nemzeti ünnepségen maga adta át az elismerést a Lehócz­ki László vezette csapatnak. Az aktust állva, szűnni nem akaró tapssal kísérték a meghívottak. A mentőcsoport egyébként idén a város Pro Urbe díját is elnyerte, erre dr. Kriza Ákos emlékeztette az egybegyűlteket.

Élve a romok alól

Az 1996 júniusában megalakult Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját kutyáikkal, felszereléseikkel végzik.

A csoport felállásánál fogva nemzetközi szinten is az emberi életek és anyagi javak mentésére szakosodott, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, vízen és víz alatt képes élő és halott személyek felkutatására, mentésére. Akcióikat filmen is felidézték. Mint Lehóczki László elmondta: mind közül a legemlékezetesebb számukra a 15 évvel ezelőtti, törökországi földrengés, amikor is 86 óra elteltével élve sikerült kimenteni a romok alól egy 3,5 éves kislányt.

Ekkor a többi mentőcsoport, a halott áldozatok felkutatására betanított kutyáikkal már hazautazott. Velük azonban ott volt Mancs, „aki” a még élő áldozatok jelzéseit is képes volt fogni s jelezni.

„Örök hála!”

A mentőcsapat szóvivőjének, Uri Mariannak (az Észak-Magyarország szerkesztőjének) ötletére, többek segítségével sikerült felkutatni, s a jeles eseményre meghívni a ma már nagykorú, főiskolás török lányt, Hatira Kaplant is, akit öccse és édesanyja is elkísért. Ha­tira elmesélte mindazt, ami emlékeiben él a megpróbáltatásról. Kijelentette: „Minden magyart szeretek!”. Édesanyja könnyek között fejezte ki örök háláját. Dr. Horváth Viktória rendkívüli és meghatalmazott nagykövet felajánlotta Hatirának: ha úgy dönt, hogy a későbbiekben tanulmányait Magyarországon szeretné folytatni, úgy ösztöndíjjal is segítik vágya beteljesülését. A megható élmények egyike volt a világhírű mentőkutyáról, Mancsról – „akinek” szobor is őrzi emlékét Miskolcon – készített kisfilm. Utána élőben mutatkozott be „utóda”, az okossága alapján IQ nevet viselő képzett keresőkutya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában