Helyi közélet

2015.09.30. 20:39

Raktározásban erősített a Hell

Szikszó - Varga Mihály: A logisztikai ágazat lehet a hazai gazdaság egyik motorja.

Szikszó - Varga Mihály: A logisztikai ágazat lehet a hazai gazdaság egyik motorja.

„Légy mindig mozgásban, és sikeres leszel” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hell Energy Magyarország Kft. regionális logisztikai központjának átadásán szerdán Szikszón. – Ez a mondás hűen tükrözi a mai kor kihívásait, és jó látni, hogy Magyarország is felzárkózik a nyugati országokhoz a logisztika, szállítmányozás, raktározás területén. Ezért is öröm számomra, hogy újabb logisztikai központot avathatunk.

A tárcavezető szerint az átgondolt fejlesztésekre ad tökéletes példát a cégcsoport beruházása, egyben hozzájárul a kormány gazdaságfejlesztési elképzeléseinek megvalósításához. Az elmúlt évek 15 milliárd forintnyi fejlesztése ugyanis lendületet ad a térség fejlődéséhez, s nem utolsósorban az új beruházással 50 új munkahelyet is teremt.

Van hova fejlődni

Varga Mihály a komplexum avatásán úgy fogalmazott: a szállítási és raktározási szektor foglalkoztatja a munkavállalók öt százalékát, az ágazat csaknem 500 milliárd forint adót fizet, a bruttó hazai termékhez való hozzájárulása pedig hat százalék.

– A fejlett országokban azonban 10–15 százalék körüli ez az arány, így van hova fejlődni ezen a téren. Ezért döntöttünk úgy, hogy a hazai források mellett az uniós forrásokból is lehessen logisztikára fordítani a 2014–2020-as ciklusban – hangsúlyozta.

Hozzátette: a logisztika lehet a fejlődés motorja, hiszen Magyarország kiváló helyen fekszik. A jó fekvés azonban önmagában kevés, de megfelelő úthálózattal és informatikai hálózattal kiaknázhatjuk, előnyünkre fordíthatjuk ezt.

– A magyar gazdaságban van növekedési potenciál és a vállalatoknál is megvan a szándék, hogy fejlesszenek, növekedjenek. S bár nehézségek mindig vannak, de akarattal, a lehetőségek kihasználásával és kemény munkával eljuthatunk a térségvezető pozícióba – mondta Varga Mihály.

Újabb mérföldkő

– A cégcsoport és a térség számára is meghatározó beruházásaink újabb mérföldkövéhez érkeztünk. Jómagam személyesen követtem végig ennek a területnek az átalakulását. 2009 végén, amikor az építkezést kezdtük, még semmi nem volt itt. A beruházások során átéltünk árvizet, és banki válságot is, de ez sem tántorított el a céljainktól, aminek eredményeként 15 milliárd forint összértékű fejlesztés keretében felépült a Hell ipari központja Szikszó határában – mondta Tarsoly Elemér gyárigazgató.

Mint jelezte, a Hell cégcsoport tagja, az Üvegszikla Kft. a mostani beruházással megduplázta a raktárkapacitást, ami egyben lehetővé teszi a jövőben újabb gyártósor üzembeállítását is.

– A 100 százalékos magyar tulajdonban lévő cég nagy hangsúlyt helyez arra, hogy magyar munkavállalókat foglalkoztatva és magyar alapanyagokat felhasználva szolgálja ki az exportigényeket immár több mint 40 országban. A mostani, 1,1 milliárd forintos fejlesztést újabbak követik a jövőben, ami további 300 családnak nyújthat majd biztos megélhetést.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában