Helyi közélet

2015.09.16. 18:10

Rágcsálóirtás Miskolcon: A patkányoknak mindegy, csak legyen táplálék

Miskolc - Szeptember elsejével folytatódott a rágcsálóirtás Miskolcon: a tavaszi után a második főirtással.

Miskolc - Szeptember elsejével folytatódott a rágcsálóirtás Miskolcon: a tavaszi után a második főirtással.

Kiemelten kezeli a Városgazda a Belvárost, Miskolctapolcát, Lillafüredet, a Diósgyőri vár környékét, a vízfolyások mederpartjait, az illegális szemétlerakó helyeket, valamint egyes közterületen tárolt kommunális hulladékgyűjtők környezetét, illetve azokat a részeket, ahonnan több bejelentés (Avas, Bulgárföld, Szentpéteri kapu) is érkezett. A rágcsálóirtást kedden a sajtó munkatársainak is bemutatták a Selyemréti városrészben a Miskolci Városgazda munkatársai.

– Az emberek azzal tudják leginkább a munkánkat segíteni, hogy a szemétgyűjtőben helyezik el a háztartási szemetet és nem mellette. Ha pedig patkányfertőzöttséget tapasztalnak, akkor bejelentik a Városgazdánál – magyarázta az Észak-Magyarország kérdésére Juhász Péter, aki a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki ellenőre rágcsálóirtás területen. – Mi minden esetben kimegyünk, felmérjük a területet, és a problémás helyeken kihelyezzük az irtószereket, és megszüntetjük a fertőzöttséget.

Nyugodt helyen

Megtudtuk: a rágcsáló-, vagy ha úgy tetszik, patkányirtó csapat két terepjáróval dolgozik, 2-2 emberrel. Most a szeptember elsején kezdődött őszi főirtás kapcsán, amely november 15-ig tart. Az irtás nem időjárásfüggő, minden időszakban megy a munka.

Melyek a fertőzött részek? – kérdeztük a szakembert.

– Meg kell nézni egy-egy terület érdekességeit. Ezek mindegyike közterületekből, magántulajdonból, bérleményekből áll – sorolta a Városgazda munkatársa. – Azaz nemcsak közterületeken kellene rágcsálóirtást végezni, hanem bizony a tulajdonosoknak, bérlőknek is. Miskolctapolcán például a Juno környéke is kedvez a szaporodásuknak.

Tények a patkányról

Mi kell a patkánynak? Nyugodt hely, olyan ahol a fészküket ki tudják építeni, és a környéken kell hogy legyen táplálék, ételmaradék.

– Az is jó helyszín számukra, ahol az utcában van egy elhagyatott ház – magyarázta Juhász Péter. – Ne feledkezzünk meg az illegális szemétlerakókról sem a Bábonyibércen, vagy a Számozott utcák környékén. Jelenleg rikító zöld jelölésekkel látják el azokat a helyeket, ahová kihelyezik a mérget, amiből ha eszik a rágcsáló, 4–5 nap múlva elpusztul. Érdekes tény: ha valahol megindul egy építkezés, ami érinti a szennyvízrendszereket is, „megmozdítja” a patkányt. Így volt ez annak idején a Szinvapark építésénél, legutóbb a Miskolctapolcai Strand beruházásánál, vagy mostanában a MÁV-telep szanálása kapcsán.


Információk

Ha rágcsálókat tapasztalunk, azokat a Városgazdánál a 46/412-611-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail-címen lehet bejelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában