Helyi közélet

2015.09.25. 18:35

Pro Lecsó Hejőkeresztúrban: második éve vegyszermentesen

Hejőkereszt­úr - Második esztendeje működik a hejőkereszt­úri Pro Lecsó program.

Hejőkereszt­úr - Második esztendeje működik a hejőkereszt­úri Pro Lecsó program.

A Hejőkeresztúron 2014–2015-ben zajló fejlesztési TÁMOP program elsődleges célja a település elnéptelenedésének megállítása és egy hosszú távon is fenntartható településfejlesztési program beindítása.

A településfejlesztési program elsődleges fókusza a vegyszermentes zöldségtermelés beindítása és népszerűsítése a településen belül és kívül, továbbá a generációk közötti együttműködés kialakítása, továbbfejlesztése. Ennek a fejlesztésnek az eszközei között kiemelt szerepet játszik a lakosság érdekeltté tétele a fejlesztésben, a helyi identitás megerősítése és a közösségfejlesztés. A közösségfejlesztés célja a település lakói közötti – gazdasági célú – együttműködés kialakítása.

Tanították a termesztést

A program gerincét a vegyszermentes zöldségtermesztési felnőttoktatási tanfolyam alkotja. A résztvevők egy gyakorlatorientált tanfolyam során tanulták meg egy, erre a célra készült tankönyv alapján a vegyszermentes gazdálkodás fortélyait, és gyakorolják be azokat a mintagazdaságban.

A „Hogy újra benépesüljön Hejőkeresztúr családfája” hejőkeresztúri fejlesztési programban a Pillangó Fejlesztések szakértői partnerként vettek részt, egy közösségi zöldségtermesztési komponens megszervezésével és lebonyolításával, ezentúl a települési és regionális szintű közösségépítésben, fenntartható foglalkoztatási lehetőségek létrehozásában. A Pillangó Fejlesztések ezen túlmenően a program gyakorlati lebonyolításában is aktívan szerepet vállal.

Organikus gazdálkodás

A Pro Lecsó fenntartható organikus mezőgazdálkodási, foglalkoztatási és környezetvédelmi programot a Pillangó Fejlesztések dolgozta ki, felismerve azt az igényt és lehetőséget, hogy vegyszermentes helyi gazdálkodás és további környezetvédelmi oktatás biztosításával kezelhetők olyan megoldásra váró helyi problémák, mint az egészséges élelmiszerellátás, a munkanélküliség, a település önellátása és lakói környezettudatosságának emelése. A fenntartható fejlesztésen és a környezettudatos megoldásokon alapuló településfejlesztés célja egy élhetőbb település kialakítása, továbbá a helyben megtermelt jövedelmek arányának növelése, tekintettel arra, hogy jelen pillanatban a településen az önkormányzati intézmények a fő munkaadók.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában