Helyi közélet

2015.09.03. 15:46

Nemzeti Vágta: Fruzsina Betyárral vágtázott be a döntőbe

Sárospatak - Sárospataki versenyzője is lesz az idei Nemzeti Vágtának.

Sárospatak - Sárospataki versenyzője is lesz az idei Nemzeti Vágtának.Bodnár Fruzsina, a Zempléni Lovas Egyesület versenyzője Betyár nyergében második helyen végzett a Borsodi Vágta Hernádnémetiben rendezett futamán, ezzel bejutott az országos döntőbe. Aki ismeri a sárospataki lovast, annak nem okozhatott túl nagy meglepetést az eredmény, hiszen Fruzsina és Betyár tavaly megnyerték a Borsodi Vágtát.

Betyár lelke

– Ez akkor nem jelentett továbbjutást – mondja Fruzsina –, mert akkor ifjúsági kategóriában indultam, így a Borsodi Vágta megnyerésével véget is ért a verseny. Felnőttként a mostani második hely azonban azt jelenti, Budapesten is indulhatunk, aminek természetesen nagyon örülök.

Fruzsina – aki a testnevelési egyetem hallgatója – szívesen beszél a lovakról és a versenyről.

– A legfontosabb, úgy kell versenyezni, se a ló, se a lovas ne sérüljön meg, ezért kerülni kell a veszélyes helyzeteket. Nagyon alaposan meg kellett tervezni a kanyarokat. Ilyenkor picit vissza kell fogni a lovat, lassabban kell bemenni a kanyarba, hiszen többen is jártak úgy, hogy a nagy tempó miatt kisodródtak és egy ilyen lendületvesztést már nem nagyon lehet visszahozni. Szerencsére Betyár nagyon jó versenyző típus, imád elöl lenni, mindent megtesz azért, hogy egy ló se legyen előtte. Ami nála előny a versenypályán, az néha hátrány terepen, hiszen alapvetően elég makacs fajta, hajlamos arra, hogy önfejű legyen. Mint minden ló, ő is egyemberes, azaz csak a gazdájára hallgat igazán. A verseny előtt voltak olyan lovak, amelyek elkezdtek hisztizni, és Betyár is átvette az idegességüket. Éreztem a szívdobogásán, a lába remegésén, hogy egyre idegesebb. Szerencsére ott volt végig Pisti (Vismeg István, a ló tulajdonosa – a szerk.), és addig beszélt Betyárhoz, amíg lenyugodott. Verseny közben is sokat segített, hogy Pisti szaladt velünk a kordonon kívül a pálya egy szakaszán, és amikor azt kiáltotta, gyorsabban, gyorsabban, akkor Betyár érezhetően felgyorsult.

Pataki hagyomány

– A Zempléni Lovas Egyesület egyre jobban emeli Sárospatak hírnevét – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Az ott folyó munkának köszönhetően egyre több sikert érnek el a versenyzők díjugrató és egyéb versenyeken. Fruzsina tavaly az ifjúságiak között megnyerte a megyei versenyt, és hogy az nem volt véletlen, azt mutatja, hogy most a felnőttek között is bizonyítani tudott. Nagyon örülünk a sikerének és drukkolni fogunk neki a Nemzeti Vágtán, ahol tovább növelheti városunk jó hírét.

A Zempléni Lovas Egyesületnek Sárospatakon a Betyár Lovastanya ad otthont, ahol Aros János is gyakorta megfordul, hiszen a pataki polgármester rutinos lovasnak számít, ezért megkérdeztük, tervezi-e, hogy indul majd a Nemzeti Vágtán, mire a városvezető sajátos humorral annyit válaszolt: „Nem bírok én már annyit futni…” Ennyiben maradtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában