Helyi közélet

2015.09.27. 15:15

"Miskolc ivóvize a világon a legjobb"

Miskolc - A mostani uniós költségvetési ciklusban kiemelt szerep jut a vízközmű támogatásának.

Miskolc - A mostani uniós költségvetési ciklusban kiemelt szerep jut a vízközmű támogatásának.„Emelem vizespoharam a projektre, egészségünkre!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a vendégeket Pfliegler Péter alpolgármester pénteken, azon az ünnepségen, amelyen átadták azt az új víztisztítási technológiát, amellyel Miskolc ivóvízellátása még biztonságosabbá válhat. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, Miskolc ivóvize a világon a legjobb, a most beépített technológia pedig ezt tudja tartósan száz százalékon biztosítani.

Új, korszerű technológia

„Az elmúlt öt évben számos olyan fejlesztés valósult meg a városban, amely köthető a zöld város eszmekörhöz, ez a mostani beruházás is ezt erősíti, a miskolciak érdekében” – fogalmazott az alpolgármester. Hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt időszakban közel 9 milliárd forintos környezetvédelmi fejlesztések történtek Miskolcon. „A MIVÍZ élen jár ezen projektek kigondolásában, megvalósításában” – tette hozzá.

Pfliegler Péter kitért arra is, hogy ezen új technológia beépítését a 2006-os vízszennyezés indokolta, amikor is a tapolcai karsztforrásokat ki kellett zárni az ellátásból, illetve 3000 miskolci megbetegedett. „A lakosság bizalmát a vízszolgáltató szívós munkával igyekszik visszaszerezni” – mondta az alpolgármester.

Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a miskolctapolcai karsztforrásoknak meghatározó szerepük van Miskolc város ivóvízellátásában. „Az új, korszerű ultraszűréses technológia kiépítése magas színvonalon biztosítja az egészséges vízellátást. Az ultraszűrő a szűrőmem­bránnak köszönhetően képes kiszűrni a vízből a 0,02 mikronnál nagyobb részecskéket – baktériumokat, vírusokat –, és eltávolítja az egyéb lebegő szennyeződéseket, valamint csökkenti a szerves anyagok mennyiségét. Az ultraszűréses technológia előnye, hogy a szűrés közben az ivóvíz megőrzi a szervezet számára fontos ásványi anyagokat, és nem változtatja meg a víz kémiai egyensúlyát, megőrzi eredeti, természetes sóösszetételét” – ismertette.

A fejlesztés az Európai Unió és a kormány támogatásával valósult meg, közel 2,8 milliárd forintból.

Kötelesség is

Dr. Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár mérföldkőnek nevezte a beruházást a térségfejlesztés szempontjából is. Elmondta azt is, ez a fejlesztés nem csak lehetőség, de kötelesség is, hiszen az Alaptörvény is előírja az egészséges környezethez való jogot. Az államtitkár-helyettes beszélt arról is, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban kiemelt szerep jut a vízközmű támogatásának.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában