Helyi közélet

2015.09.03. 14:22

Mint egy kihordott terhesség – egy 16 kilós daganat volt…

Miskolc - Emlékezetük szerint ekkora tumort még nem távolítottak el a B.-A.-Z. Megyei Kórházban.

Miskolc - Emlékezetük szerint ekkora tumort még nem távolítottak el a B.-A.-Z. Megyei Kórházban.Külsőleg egy kilenc hónapos terhességnek megfelelő hasi állapotot mutatott az a 67 éves asszony, akit kedden a megyei kórház nőgyógyászatán műtött meg dr. Farkas László főorvos.

– Véletlenül került hozzám a beteg, ügyeletes voltam augusztus 17-én, amikor görcsös hasi fájdalmakkal bekerült hozzánk – tájékoztat az előzményekről a főorvos. – Akkori elmondása alapján pár hónapja észlelte, hogy valami baj lehet, de orvoshoz ennek ellenére sem ment. A tumor jellegét megállapítandó elvégeztünk minden szóba jöhető diagnosztikai vizsgálatot (hasi és nőgyógyászati UH, bél- és hólyagtükrözés, CT, MR), de még csak azt sem sikerült eldöntenünk, hogy belgyógyászati vagy nőgyógyászati eredetű, amiben közrejátszott magának a szegycsonttól lefelé elhelyezkedő daganatnak a mérete. Két napja azonban belázasodott, s minthogy egyéb gyulladásos megbetegedés kizárható volt, nem halasztottuk tovább a műtétet. Mivel ekkora daganat inkább nőgyógyászati eredetű, a beteget a sebészeti osztályról átszállították hozzánk, hogy itt végezzük el a műtéti feltárást. Ennek során derült ki, hogy a rendkívül tömött szerkezetű daganat a jobboldali petefészekből indult ki, amihez társult egy másfél férfiökölnyi mióma is a méhen. A protokoll szerint mindkét oldali petefészket eltávolítottuk, valamint a miómás méhet is. Ezt követően a sebész kolléga is átvizsgálta a has­üreget, áttekintette az ereket, illetve a vastag- és vékonybeleket, hogy nincs-e trombózis, érelzáródás, illetve a daganat nagysága és súlya miatt nincs-e elhalt bélszakasz. Minthogy semmilyen kóros elváltozást nem találtunk, így a hasfalat zártuk.

Egy vödörnyi

A főorvos megmutatja az óriás daganatról készült fotókat, s mi elképedünk. Hogy szemléltessük: egy vödörnyi, erekkel átszőtt gömb alakú képletet kell elképzelnünk. Ez egészen találó is, minthogy kiderül: egy vödörben szállították át a patológiára. (A szövettani vizsgálat döntheti el, hogy jó- vagy rosszindulatú-e a daganat, annak függvénye a további kezelés.) Le is mérték, az átmérője több mint 30 centiméter volt, a súlya 16 kilogramm. A daganat, a főorvos elmondása szerint meg is csavarodott, ez okozhatta a görcsös fájdalmat.

A beteget még az intenzív részlegen kerestük föl. Neve elhallgatását kérte, de azt elmondta, hogy mindenki tanuljon belőle: ha visszapörgethetné az idő kerekét, amit eddig nem tett, rendszeresen eljárna szűrővizsgálatokra, s évente felkeresné a nőgyógyászt is. Ugyanis bevallása szerint legalább 15 éve nem volt nőgyógyásznál, más orvosnál sem, kivéve a háziorvosát, aki időről időre felírta számára a vérnyomáscsökkentőt. Szakorvoshoz azonban ő sem küldte.

Évek óta nőtt

– Hat-hét éve kezdett nőni a hasam, de azt gondoltam, hogy hízásnak eredtem. Amúgy nem volt semmi bajom, étvágyam is volt, s annyit dolgoztam otthon, hogy na! Egy kicsit a lehajlás nehezen ment az utóbbi időben. Kihíztam a ruháimat, legutóbb 71 kilósnak mértem magam – mondja az asszony.

– Hálás vagyok a főorvos úrnak, mert megmentette az életemet – teszi hozzá. Egyben biztos még: a lányával is megfogadtatja, hogy rendszeresen eljár szűrésekre. „Nehogy így járjon, mint én.”


Szomorú rekordok

Dr. Farkas László főorvos a műtétet követően nézett utána a szakirodalomban:

  • 1905-ben Mexikóban egy 147 kilo­grammos petefészekciszta eltávolítását jegyezték fel.
  • Második a sorban – ez már tudományosan publikálva – egy 138 kilogrammos daganat, amelyet az USA-ban távolítottak el, egy 6 órás műtét során.

  • Nagyon alattomos!

    A petefészek-daganatok rendkívül alattomosak, figyelmeztetett a főorvos, mivel általában nem okoznak panaszokat, ezért nehéz fölfedezni. Amikor panaszokkal jár, általában már nagy a baj.– Rendszeresen el kell járni szűrésekre! – szögezte le. – Az évenkénti tapintásos vizsgálat során többnyire kiszűrhetők a ciszták, a miómák, a petefészek, a kismedence gyulladása is. A hüvelyi ultrahangvizsgálat pedig már pontos képet adhat ezen betegségekről, illetve a tapintással nem észlelhető méhüregi rendellenességekről is. Az is tény, hogy a nőgyógyászati daganatok kialakulásában három dolog nagy szerepet játszik, különösen a menopauza után: a túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában