Helyi közélet

2015.09.09. 08:39

Megyénkben van keletje a Babakötvénynek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az országos adatokhoz képest megyénkben kelendőbb a Babakötvény.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az országos adatokhoz képest megyénkben kelendőbb a Babakötvény.

Minden születendő gyermek számára automatikusan életkezdési támogatást nyújt a Magyar Állam kincstári letéti számlák létrehozásával, ez közismert nevén a Babakötvény. Ha a szülő nem tesz semmit, akkor az állam által befizetett 42 500 forint évi infláció feletti 3 százalékos kamattal gazdagodik a gyermek 18 éves koráig, ekkor az összeg felvehető. Egyes önkormányzatok – eltérő összegben – szintén nyújtanak támogatást a számlához. A szülőknek azonban lehetőségük van Start számlát nyitni, és ide befizetni, a befizetések után pedig az állam 10 százalékos támogatást nyújt, de maximum évente 6000 forintot.

A portfolio.hu elemzése szerint pont ezért nem népszerű ez a megtakarítási forma a szülők körében, ugyanis sem az állami támogatás összege, sem az éves kamat nem túl magas. A Magyar Államkincstártól (MÁK) kapott adatok szerint bár július végéig az állam több mint 900 ezer gyermeknek nyújtott életkezdési támogatást a kincstári letéti számlákra, ezeknek csak egy töredéke, 83,6 ezer számla került át a kincstár által vezetett Start értékpapírszámlákra.

Kíváncsiak voltunk rá, milyen a megtakarítási kedv megyénkben, így a helyi adatokról kérdeztük a MÁK-ot.

Növelni szeretnék

Tájékoztatásuk szerint a Magyar Államkincstár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain 2015. augusztus 27-ig összesen 3520 Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak meg, amelyből 3261 első nyitás, míg 259 más pénzintézettől átvett számlanyitás volt.

A Kincstári Start-értékpapírszámlákra a kezdetektől augusztus 27-ig természetes személyektől 349 108 635 forint, önkormányzatoktól 17 485 000 forint befizetés érkezett, valamint 165 932 045 forintot írtak jóvá állami támogatás jogcímen. A szülők/hozzátartozók által megnyitott Kincstári Start-értékpapírszámlára csak idén 122,4 millió forint összegű természetes személy általi befizetés történt, ami a szülők aktivitását mutatja. A megyei igazgatóságnál vezetett Kincstári Start-értékpapírszámlákon nyilvántartott Babakötvény-állomány augusztus 27-én 537 692 504 forint volt.

A MÁK-nál megjegyezték, a Kincstári Start-értékpapírszámlák és az arra megvásárolható Babakötvények tapasztalataik szerint népszerűségnek örvendenek az ügyfelek körében. A kincstárnak ugyanakkor nem titkolt célja a Kincstári Start-értékpapírszámla tulajdonosok számának növelése, illetve a pénzügyi kultúra széles körben való fejlesztése.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában