Helyi közélet

2015.09.26. 00:54

Kutatók Éjszakája - Szörnyek, robotok és testrészek éjszakája volt

Miskolc - Milyen titkokat rejtenek az egyetem laborjai? A Kutatók Éjszakáján minden kiderült.

Miskolc - Milyen titkokat rejtenek az egyetem laborjai? A Kutatók Éjszakáján minden kiderült.Hogy lehet két furcsa nevű anyagból zselészörnyet készíteni? És vajon hogy néz ki az emberi test belülről? Ha nekünk kell azt összeraknunk, hová tegyük a májat, a szívet, vagy a tüdőt? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak mind­azok, akik pénteken ellátogattak a Miskolci Egyetemre, a Kutatók Éjszakájára. A Műszaki Anyagtudományi Kar egyik asztalánál Pálfalusi Viktor és Práger Arnold hallgatók invitálják a kíváncsi diákokat. Válasszanak a színes csillámporok közül, azt öntsék a pva-ba, azaz a polyvinyl­alkoholba. Már csak egy kis borax kell hozzá, és némi kevergetés hatására a folyékony anyagból zselészerű gyurma válik. Az egyetemisták megjegyzik: a szülők biztosan örülnek majd a ragacsos szörnyeknek. Hozzáteszik: de nem kell félni, néhány nap alatt kiszárad.

Belső szervek

Az egészségügyi kar asztalánál az ember belső szerveit tanulmányozzák a szerencsi diáklányok. Szeretnék helyesen összerakni a testet, de ez nem nagyon sikerül nekik. Lelkesedésük azért töretlen.

– Az a baj, némelyik szerv tartókampója már hiányzik. Meg azt is meg kell figyelni, milyen irányba tesszük be a szerveket. Először meg kellett nevezni őket, utána rakosgatni – sorolják a lányok, Burkus Lilla, Beregi Linda és Lamos Fanni. Elárulják: a szerencsi Bocskai gimnáziumba járnak, és már tanultak az ember belső szerveiről, úgyhogy a felismerés könnyen ment.

Hogyan működik?

Aztán egy olyan asztalhoz érkezünk, ahol a különböző anyagokkal lehet megismerkedni és játszani. Mi készült üvegből, vasból és műanyagból? Hogyan működik a mágneses autó? Hogyan születik a vas? Aki jól válaszol, csillogó nyomdafigurát kap a kezére. Itt a játékot Dudás Dóra Daniella irányítja, az anyagtudományi kar hallgatója.



Több mint 100 program

Egyre-másra érkeznek az iskolai csoportok az egyetem aulájába. A tudásra szomjas diákok mindent megnéznek, megfigyelnek, és minden tesztet kitöltenek. A Kutatók Éjszakáján több mint 100 program várta az érdeklődőket az intézményben, de más helyszíneken is a tudományoké volt a főszerep. Például a Pannon-tenger Múzeumban és a Zenepalotában. A látogatók megismerkedhettek a laboratóriumokban folyó kutatómunkával, és maguk is végezhettek érdekes kísérleteket. A Miskolci Egyetem minden kara és intézete kitárta kapuit a Kutatók Éjszakáján. A rendezvénysorozathoz csatlakozott az Avasi Gimnázium és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium is, ahol szintén izgalmas bemutatók várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában