Helyi közélet

2015.09.14. 16:47

Két világverseny között most is edz

Mezőkövesd - Két aranyat is nyert – az egyik az összetett győzelemért járt – Los Angelesben a mezőkövesdi Illés Dávid.

Mezőkövesd - Két aranyat is nyert – az egyik az összetett győzelemért járt – Los Angelesben a mezőkövesdi Illés Dávid.

Illés Dávid hat­éves kora óta az egri Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tanult. Tíz éve ismerkedett meg a tornával, de kosárlabdázik is. Nem eredménytelenül: a Los Angelesben rendezett Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon Dávid tornában elnyerte az összetett legjobbjának járó aranyérmet, s legjobb lett korláton is. Nyújtón, gyűrűn és talajon a második, lólengésben a harmadik, ugrásban ötödik lett.

A kövesdi fiú 16 napot töltött Los Angelesben. Ott is mindennap gyakorolt, ez is hozzájárulhatott, hogy a döntőben is a legjobb formáját hozta.

Minden szeren

– Minden szeren gyakoroltunk Egerben az edzőmmel, Deák Edinával – emlékezett vissza Dávid. Elmondta, kedvence a gyűrű, a ló, az ugrás és a talaj. Los Angelesben jól érezte magát, még a tizenegy órás utat is élvezte. A kötelező programokon és vizsgálatokon túl adódott azért egy kis szabadidő is, amikor az óceánnal ismerkedhetett.

– A versenyen izgultam, a talajon második lettem. Utána jött a gyűrű, a korlát, majd a nyújtó. Az ugrásban az első gyakorlat nem sikerült, ezért lettem csak ötödik. Fárasztó egy ilyen verseny, kiveszi az erőt – összegezte.

Irány Brazília!

Dávid eltökélt célja, hogy részt vehessen a 2019-es, brazíliai világversenyen is. Ennek érdekében – noha már megszerezte Egerben a kertész szakmát – hetente egyszer a hevesi megyeszékhelyre utazik edzésre, amelynek helyszíne a főiskola tornacsarnoka. Ilyenkor mellette van az edzője is. Úgy gondolja, leginkább lólengésben és korláton kell erősítenie. A többi napot sem hagyja ki, Kövesden a gimnázium udvarán, illetve a Kavicsos-tó melletti szabadtéri kondiparkban edzi magát.

Dávid másik vágya, hogy a szakmájának megfelelő munkát találjon, mihamarabb. Szereti ezt a munkát, az ültetést, kapálást.

A fiatal sportoló elmondta: kilencen vannak testvérek, segítség nélkül nemigen tudott volna kiutazni. A mintegy 200 ezer forintos önköltség a mezőkövesdi önkormányzat, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat, valamint több magánszemély felajánlása révén jött össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában