Helyi közélet

2015.09.13. 18:32

Jubilált a FUX és az egyetem laborja

Miskolc - A versenyképességet is javítja a közös laboratórium.

Miskolc - A versenyképességet is javítja a közös laboratórium.

Jubileumot ünnepelt szerdán a miskolci FUX Zrt. és a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Kara, ugyanis 2010-ben avatták fel a Vezeték- és Kötéldiagnosztikai Intézeti Laboratóriumot a társaság telephelyén.

Az ötéves jubileum alkalmából szervezett szakmai találkozón dr. Barkóczi István, a társaság vezérigazgatója elmondta, a 61 millió forintos beruházást 30 millió forint támogatás segítségével valósították meg, aminek köszönhetően 10 munkahellyel bővült annak idején a társaság létszáma. Az eltelt időszakban további több mint 100 millió forintos fejlesztést valósított meg a FUX, amely ma közel 200 főnek biztosít munkát.

Elhangzott: az Európában is egyedinek számító ellenőrző laboratóriumban a napi minőségbiztosítási méréseken kívül a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara anyagvizsgálattal összefüggő képzéseket végez a cég telephelyén, ahol a hallgatók is rendszeresen dolgoznak és ismerkednek a gyakorlati feladatokkal. Emellett a közös kutatás-fejlesztéshez is kiváló hátteret szolgáltat.

Kitűnő kapcsolat

„Ez egy apró, de nagyon fontos megálló az életünkben – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Barkóczi István. – Közepes nagyságú termelő cégként megtaláltuk a helyünket a hazai és nemzetközi piacon, amit immár 25 éve bizonyítunk. Ehhez azonban elengedhetetlen a biztos háttér, esetünkben ilyen többek között az egyetem, ahonnan nagyon sok szakember érkezik hozzánk. A közös munkánk hosszú évekre nyúlik vissza, amelyben az egyetem is sok területen támaszkodott ránk. Ezt a kitűnő kapcsolatot tereltük öt évvel ezelőtt egy formális mederbe, s valósítottuk meg a laboratóriumot. Döntésünk helyességét pedig az eltelt idő igazolta – zárta szavait.

Fontos az együttműködés

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere szerint a város további fejlődéséhez, ahhoz, hogy még versenyképesebb ipar épülhessen ki, fontos az együttműködés a helyi cégek és az egyetem között, hiszen az ehhez szükséges magas szintű szakmai tudást onnan lehet biztosítani. A mostani jubileum kapcsán ennek a sikeres kapcsolatnak lehetünk tanúi – mondta.

– Miskolc számít a hazai és a nemzetközi cégekre, mindazokra, akik itt építkeznek, itt valósítják meg elképzeléseiket. Ahhoz azonban, hogy ne csak egy terméket gyártsanak, hanem minél többet fejlesszenek és minél többet fordítsanak innovációra, elengedhetetlen az egyetemi háttér. Bízom benne, hogy a FUX Zrt. és az egyetem között kialakult erős kapocs a jövőben tovább erősíti nemcsak a vállalkozás, hanem a város és a régió gazdaságát is – hangsúlyozta az alpolgármester.

Példaértékű a közös munka

Dr. Palotás Árpád, a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Kar dékánja köszöntőjében az egyetem és a helyi vállalatok közötti szoros együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet, és példaértékűnek nevezte az elmúlt 5 évben végzett közös szakmai munkát a FUX Zrt.-vel.

– Szervezetileg az egyetemhez, helyileg a FUX-hoz tartozik a labor, aminek több oka is van. Részben a nagy hely­igény, itt pedig volt erre alkalmas terület. Ennél is lényegesebb azonban, hogy közel van a gyártáshoz, azaz minden itt van egy helyben, ami a labor működéséhez szükséges. A labor eszközparkja az ide tervezett és épített berendezésével az egyetem oktatóinak közreműködésével valósult meg – tudatta dr. Palotás Árpád. Hozzátette, az együttműködés területe a technológiai fejlesztésekre és különböző vizsgálatokra terjed ki.

A dékán jelezte, hogy a Gazdaságtudományi Karon köttetett duális képzéses együttműködést – ami a kereskedelmi és marketing szakos hallgatók képzéséhez teremti meg a feltételeket –, a jövőben szeretnék kiterjeszteni az Anyagtudományi Karral is.

Ezt erősítette meg prof. dr.Gácsi Zoltán intézetigazgató, aki a duális képzésért is felel.

– Nagyon jó, példamutató, előremutató döntés volt 5 éve, hogy létrehoztuk a laboratóriumot. Hasznos munkát végez a FUX számára, és nagyon fontos hátteret jelent az egyetem számára is. Ma is vannak fejlesztési elképzeléseink, újabb pályázatokon szeretnénk közösen indulni és a duális képzésben is szeretnénk minél szorosabbra fűzni a kapcsolatot – mondta Gácsi Zoltán, aki szerint a fiatalok megtartásának az egyik legfontosabb eszköze a duális képzés. – Ezért is szeretnénk kiterjeszteni az együttműködést – hangsúlyozta.

ÉM-UM


A gyakorlati haszna

A jubileumi szakmai találkozón az egyetem Anyagtudományi Karának vezetői és a FUX szakemberei mellett az ÉMÁSZ és az Országos Villamostávvezeték Zrt. képviselői is bemutatták, milyen gyakorlati haszna volt az elmúlt öt évben a Vezeték- és Kötéldiagnosztikai Intézeti Laboratóriumnak. Az előadásokat követően a laboratórium és a társaság üzemeinek megtekintésével zárult a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában