Helyi közélet

2015.09.03. 15:49

Jegyzet: Kisebbik rossz

<em>A legfrissebb történések, információk szerint úgy tűnik, mégis a legelőnyösebb számunkra a korábban mereven elutasított menekültügyi kvótarendszer elfogadása. Az sem kizárt, hogy a kormányzat is ezt fogja preferálni</em>. <strong>Pap Gyula jegyzete</strong>.

A legfrissebb történések, információk szerint úgy tűnik, mégis a legelőnyösebb számunkra a korábban mereven elutasított menekültügyi kvótarendszer elfogadása. Az sem kizárt, hogy a kormányzat is ezt fogja preferálni. Pap Gyula jegyzete.

A dörgedelmes és jócskán átpolitizált megközelítések kuszasága ellenére annyit biztosan állíthatunk, hogy a migráns­helyzet alakulása, megítélése – kis túlzással – a kezdete óta napról napra változik.

A politikai haszonszerzés miatti megközelítéseket hagyjuk, vegyük inkább szemügyre a szakértő által felvetett tényt, hogy bár égető és aktuális jelenséggel van dolgunk, valójában elég keveset tudunk. Fontos adat, hogy természetszerűleg a világ migránsainak döntő többsége nem jut túl a szomszédos országokon. Így az európai országok befogadási adatai is jóval szerényebbek más jelentősebb migrációs célországoknál – nem mintha ezek a számok itt és most nem lennének sokkolóak. Gyakran esik szó a biztonságpolitikai kockázatról is, melynek megítélése bonyolult feladat. Igaza lehet az elemzőnek: „a gyakorlatban ugyanis sok esetben nem a törvényi keret rossz vagy túl engedékeny, hanem a végrehajtás alacsony színvonala hoz létre lyukakat és biztonsági réseket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában