Helyi közélet

2015.09.24. 16:28

Hegyalján fektethet be George E. Pataki

Tokaj - George E. Pataki társaival világhírűvé tenné a hárslevelűt és a furmintot.

Tokaj - George E. Pataki társaival világhírűvé tenné a hárslevelűt és a furmintot.

A napokban a 25. Budavári Borfesztiválon mutatkozott be a Tokaji borvidék egyik legújabb pincészete.

A bodrogkisfaludi birtokközponttal működő Breitenbach Tokaj Pincészetben New York állam volt kormányzója is fantáziát lát.

Nem ismeretlen

A Turizmus Online cikke szerint a Breitenbach Tokaj neve nem teljesen ismeretlen a borkedvelő közönség számára, hiszen Kis János borász 2007-ben indította útjára a pincészetet, amelybe 2013-ban pedig magyar gyökerekkel rendelkező amerikai befektetői kör szállt be, akik Tokaj, a furmint és a hárslevelű sikeréért dolgoznak.

George E. Pataki, magyar származású amerikai republikánus politikus (New York állam volt kormányzója, jelenleg az amerikai elnöki posztért is elindult) azért fektet be Tokaj-Hegyalján, mert tulajdonostársaival (Dán Károly, Sylvia Hemingway és dr. Ernő Holló) eltökélt szándékuk, hogy a furmintot és a hárslevelűt is világhírűvé tegyék.

A Breitenbach Tokaj Pincészetben idén készültek el az első 2013-as tételek – furmint, hárslevelű és narancsbor –, ezek a Budavári Borfesztiválon nagy sikert arattak a nyilvánosság körében. A birtokközpont Bodrogkisfaludon van, a tervek szerint 2016-ra elkészül az egykori XIX. századi Schell kúria felújítása, itt kap majd végleges helyet a tBreitenbach Tokaj Pincészet, később pedig éttermet és apartmanokat alakítanak majd ki a tulajdonosok.

Jelenleg összesen mintegy tízhektárnyi területen folyik a szőlőművelés, Tokaj-Hegyalja legkiválóbb területein, mint a Halas-, a Lapis-, a Nyerges-, a Szerelmi és a Szent Tamás-dűlőkben.

ÉM-TO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában