Helyi közélet

2015.09.19. 18:55

Felzárkóznak, szakmát tanulnak, érettségiznek a hátrányos helyzetű fiatalok

Miskolc - Ünnepséget tartottak a Kalyi Jag iskolában, ahol tíz éve oktatják a roma fiatalokat.

Miskolc - Ünnepséget tartottak a Kalyi Jag iskolában, ahol tíz éve oktatják a roma fiatalokat.

Tízéves a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola, Szakközépiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Felnőtt­oktatási Intézmény miskolci intézménye. Az évfordulót csütörtökön az „Otthon a hazában” című konferenciával, táncbemutatóval és koncerttel ünnepelték a pedagógusok és a diákok.

– A Kalyi Jag Iskola Varga Gusztáv fejében fogalmazódott meg elsőként a ’90-es évek elején, amikor sok olyan roma fiatallal találkozott az utcán, akiket sehová sem vettek fel tanulni – mondta lapunknak Judákné Borsos Nikoletta, a miskolci tagintézmény igazgatóhelyettese.

Megalakultak

– Egy sikeres tanári karnak köszönhetően hamarosan megalapították az iskola pesti intézményét, majd 2005-ben az Európai Szociális Alap közreműködésével és támogatásával megalakult a Romapont, melynek címe „Vissza a munka világába” olyan nyertes pályázatokat fogott össze, ahol a képzetlen roma fiataloknak lehetősége volt felzárkózni, tanulni, képezni magukat.

– Maga a Romapont program másfél évig tartott, majd ezt követően alakult meg a miskolci tagintézmény, mely így már 10 éve sikeresen oktatja az északi régió roma fiataljait. Intézményünk keretein belül jelenleg a 16. élet­évüket betöltött, de csak 6 osztályt végzett tanulók felzárkóztatása történik, ezen felül 4-féle szakma (bolti eladó, szakács, kőműves és hegesztő) tanulására, illetve érettségi megszerzésére van lehetősége a fiataloknak. Terveink között szerepel a közeljövőben cukrász, pék, egészségügyi szakápoló és szociális munkás képzés beindítása is – vázolta a jövőt az igazgatóhelyettes.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában