Helyi közélet

2015.09.10. 15:01

Életet lehelnek az avasi pincesorba

Miskolc - Kutatták és megmutatták a múltat – és építettek is.

Miskolc - Kutatták és megmutatták a múltat – és építettek is.

Egy éve indult a Norvég Civil Alap 6 millió forintos támogatásával az Avasi Disputa elnevezésű projekt, amely keretében az Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró tagjai elhatározták, hogy a pincetulajdonosokat, a pincesoron élőket, az Avast kedvelő civil szervezeteket, a hely szerelmeseit megszólítva, összefogva igyekeznek ismét élettelivé tenni az Avasi pincesort. Az egy év elteltével pénteken az Avasi templom boltozatának 3D-s rekonstrukciójának bemutatásával, az avasi Macskaköves kiállítás megnyitójával összegezték az eddig elért eredményeket a református templomban. A közös cél jegyében az est zenés programmal folytatódott a Bormúzeumban.

Egy asztalhoz ültek

A Borút Egyesület elnöke Báthory Csongor az elért eredmények között – az Észak-Magyarország kérésére – nyugtázta többek között, hogy sikerült a témában egy asztalhoz ültetni a közös cél érdekében a civil szervezeteket, a református egyház, illetve az önkormányzat képviselőit; színvonalas rendezvényeket tartottak

„A kultúra nyitott pincéi” sorozatban egy-egy jelentős, miskolci vagy a városhoz kötődő író vendég meghívásával, filmet és dokumentumfilmet forgattak, kutattak, kiadványt jelentettek meg, szépítették a környezetet, fákat ültettek, 5 darab öko-illemhelyet is létesítettek. A projekt végéhez értek ugyan, de tevékenységüket, ha szerényebb keretek között is, de folytatni kívánják. Nem maradnak el az Avasi Disputák sem, legfeljebb csak olyan vendégeket hívnak meg, akik ingyen jönnek. Hozzátette: keresik a további formákat, de sajnos arra nekik nincs eszközük, hogy utakat építsenek, komolyabb parkosítást végezzenek. Ehhez már az önkormányzat hathatós segítsége kell nekik. Remélik, a figyelmet sikerült ráirányítaniuk a szükségességére.

ÉM-SzK


Miskolc – Ősztől „saját” helyen, az Avason működik a „Lehetőségek Iskolája” és a „Kereszt az Aszfaltdzsungelben Tanoda”. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában