Helyi közélet

2015.09.29. 17:36

Colleen Bell vendégségben a miskolci számozott utcákon

Miskolc - Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a számozott utcákra látogatott kedden. De miért?

Miskolc - Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a számozott utcákra látogatott kedden. De miért?

„Csak egy percre hallgasson meg, leégett a házam, majdnem bent égtem én is. Azóta az utcán élek, nincs hova mennem, segítséget pedig nem kapok az önkormányzattól” – sorolta problémáját Molnár Józsefné Colleen Bellnek kedden. Megmutatta égési sérüléseit is, és elpanaszolta, hogy nincs miből gyógyszert vennie. A helyzete akkor sem lett volna jobb, ha a háza nem ég le, hiszen már megkapta a felszólítást a MIK-től – mint a számozott utcákban sokan –, hogy október 21-ig hagyja el otthonát. „Hiába fizettem a bérleti díjat, nem volt soha tartozásom, így is, úgy is az utcára kerülök” – sírt az asszony. Majd azzal búcsúzott a nagykövettől: „Már az is segítség volt, hogy meghallgatott”.

Három gyermekkel mehetnek…

És Colleen Bell meghallgatott még néhány családot, voltak, akik a házba is beinvitálták őt és Robert Berschinskit, a demokráciáért és emberi jogokért felelős amerikai külügyi helyettes államtitkárt, aki elkísérte a nagykövetet.

Nagy Elviráéknak is vendégei voltak, akik azt mesélték el, hogy november 31-ig van hol lakniuk, azután nem tudják, mi lesz velük.

„Három kiskorú gyermekem van, öt éve élünk ebben a házban, fizetünk rendesen, mégis megjött a papír, mennünk kell. Pályáztunk másik lakásra, de nem nyertünk, valószínűleg kevés volt a jövedelmünk hozzá, de nem indokolták meg. Közmunkában dolgozunk, ha újra pályáznánk, az se hozna más eredményt” – mondta Nagy Elvira.

Váradi Gábor, a Miskolci Kisebbségi Cigány Önkormányzat elnöke kísérte végig Col­leen Bellt a számozott utcákon. Ő annyival egészítette ki a lakók panaszát, hogy a város más területein jobb a helyzet, ott kapnak csere­lakást a bérlők, itt nem.

Azt is megtudtuk, nem a kisebbségi önkormányzat kereste meg az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségét, hanem ők kértek időpontot egy miskolci látogatásra. A nagykövet kimondottan Váradi Gáborékhoz jött, a számozott utcákról vissza is utazott Budapestre. Robert Berschinski azonban találkozott dr. Kriza Ákos polgármesterrel is, zárt körű megbeszélést tartottak. Az önkormányzat erről nem szeretett volna nyilatkozni. Mint ahogy Colleen Bellt is próbáltuk kérdezni arról, mi volt a miskolci látogatásának a célja és miben tud segíteni az ott élő embereknek, de a válasz az volt, nem nyilatkozik.

Elmarasztalások

Váradi Gábortól megtudtuk: „A nagykövet és az amerikai helyettes államtitkár abszolút képben volt a miskolci helyzettel kapcsolatban, tudtak azokról az elmarasztalásokról, amelyek a számozott utcákkal kapcsolatban érték az önkormányzatot. Azért jöttek ide, hogy személyesen tájékozódjanak a helyzetről”.

Kérdésünkre, hogy mit tud tenni ilyen esetben a nagykövet, a válasz az volt: már a látogatása is megtisztelő volt, jelezte az ügy fontosságát.


Miskolc - Ma már csak néhány perifériára szorult baloldali párt nem támogatja a miskolci nyomortelepek felszámolását célzó, Fidesz-KDNP-s várospolitikai programot. A város lakóinak túlnyomó része egyetért azzal, hogy ezek a szegregátumok fokozzák a közegészségügyi problémákat, erőteljesen vetik fel a gyermekvédelmi kérdések garmadáját és a bűnözés statisztikailag kimutatható melegágyai. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában