Helyi közélet

2015.09.25. 14:00

BOKIK: Piacfeltáró látogatások

Miskolc - "A szlovák–magyar kereskedelmi kapcsolat kiemelten fontos régiónknak."

Miskolc - "A szlovák–magyar kereskedelmi kapcsolat kiemelten fontos régiónknak."Szlovák–magyar nemzetközi gazdasági fórumra és üzleti találkozóra várták csütörtökön az érdeklődőket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (BOKIK).

„Tavasszal a pozsonyi kamara meghívására piacfeltáró találkozáson vettünk részt a szlovák fővárosban” – mondta dr. Szécsiné Bányai Ilona, a BOKIK nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Az akkori látogatás során számos üzleti lehetőséget láttak, elsősorban a jármű-, vegy- és gépiparban tevékenykedő hazai cégek számára, éppen ezért meghívták a pozsonyi kamarát és az ottani cégek képviselőit egy viszontlátogatásra.

„A szlovák és magyar cégek között már most is jó kereskedelmi kapcsolat van, ez éves szinten 6,5 milliárd eurós forgalmat eredményez” – ezt már Juraj Majtán, a Bratis­lavai Regionális Kamara elnöke mondta. Hangsúlyozva, hogy az együttműködések száma folyamatosan nő, és a gazdasági fórumtól is azt várják, hogy ezen együttműködésen belül növeljék a kis- és középvállalkozások arányát.

A gazdasági fórumon részt vett Miskolc testvérvárosának, Kassának az iparkamarája is. Agnesa Klimová, a kamara igazgatója reményét fejezte ki, hogy sikerül újabb partnereket találniuk a helyi cégeknek, vállalkozásoknak. Elmondta, már most is jelentős az együttműködés, főleg a gépipar, textilipar, kohászat és turisztika területén, a későbbiekben pedig ez utóbbit is szeretnék bővíteni.

Segíti a kapcsolatépítést

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke régiónk szempontjából kiemelkedően fontosnak nevezte a szlovák–magyar kereskedelmi, gazdasági kapcsolatokat. „A legjelentősebb határon túli együttműködést jelenti számunkra” – fogalmazott.

Elmondta azt is, Pozsonnyal eddig kevésbé volt kapcsolata a megyei kamarának, miközben a szlovák főváros erős gazdasági központ. Bihall Tamás arra is kitért, hogy mivel nincsenek határok, illetve az internet is felgyorsítja a partnerek egymásra találását, egy ilyen fórumnak az a szerep jutott, hogy rásegítsen a kapcsolatépítésre.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában