Helyi közélet

2015.09.08. 22:13

Amikor a főzés öröme közösséget is erősít

Mezőzombor, Prügy - A fesztiválon a prügyiek tüzes-csülkös babja volt a nyerő.

Mezőzombor, Prügy - A fesztiválon a prügyiek tüzes-csülkös babja volt a nyerő.

Második alkalommal rendeztek Mezőzomboron fesztivált, melynek fókuszában az „ezerarcú csülök” állt. Nyilván – a számos színes kulturális programon felül – a gasztronómia volt a főszereplő az augusztus végi főzőversenyen, melyen húsz csapat versengett egymással, és huszonnyolcféle étel készült – a szerző által bevallottan egyik kedvenc ételéből – a csülökből. A szakértő zsűri végül a prügyi „Lecsü-csülök” csapat főztjét találta a legjobbnak.

Kipróbálják a versenyt

– Azért azt elárulom, hogy csapatunk tagjaitól egyáltalán nem áll távol a főzés, hiszen mindannyian a helyi konyhán dolgozunk – tudtuk meg Schweiczerné Kiss Judittól, a csapat vezetőjétől. – Először tavaly gondoltuk úgy, hogy miért ne próbáljuk ki magunkat „versenyeken” is, és az első megméretésünk ugyanitt Mezőzomboron volt. A „tökös-csülkös lecsónk” különdíjat kapott: talán kicsit idegenkedtek ettől a kombinációtól az emberek, de megkóstolva rögtön megváltozott a véleményük, és mind elfogyott a nap végére.

Judittól – aki élelmezésvezetőként dolgozik Prügyön – megtudtuk, hogy mivel van egy-két idősebb tagjuk, akik ülve már könnyebben dolgoznak, ez adta a csapat nevét: „Lecsücsülünk a csülök mellé, és már készítjük is…”

– Azóta Tállyán is voltunk versenyen, aztán a monoki babfesztiválon is „kifőztünk” egy harmadik helyezést – folytatta Judit. – Aztán Szerencsen a csokifesztiválon melegítettünk be egy babgulyással a mezőzombori viadalra, és hogy jól sikerült, az bizonyítja, hogy sikerült nyernünk a „tüzes-csülkös babunkkal”. A nevéből adódik, hogy a chili is szerepet kapott benne, persze nagyon figyeltünk az arányokra, egyrészt a gyerekek miatt, másrészt a felnőttek közül sem mindenki szereti a nagyon csípőset. Az elkészült ételt csülkös kenyérrel kínáltuk, amit a prügyi pékség készített el számunkra. A díj mellett az is nagy öröm volt számunkra, hogy a látogatók is nagyon szerették, amit főztünk, hiszen mind egy szálig elfogyott az étel.

Judit hozzátette, a csapat nevében szeretnének köszönetet mondani Prügy polgármesterének, Csehely Richárdnak, Erdősné Csikai Éva intézményvezetőnek és Radó Bélának, Mezőzombor polgármesterének a bátorításért és segítségükért.

– S hogy a főzés öröme mellett miért csináljuk? Mert jó egy kicsit kiszakadni a hétköznapokból. Egy ilyen rendezvény a sikerélmény mellett összekovácsolja a társaságot, közösséget erősít, ami a mai rohanó világban szerintem nagyon fontos dolog…” – zárta gondolatait Judit.

ÉM-PA


A győztesek

A képen balról jobbra: Csehely Máté, Csepely Istvánné, Schweiczerné Kiss Judit, Braczkó Róbertné, Mátyás Józsefné, Tóth Ferencné és Bertalan Attila. A csapat tagjai, akik nem voltak a mezőzombori főzőversenyen Tapa Józseffel és Vidorka Nándorné Ágival.


Recept: Csülök pékné módra

Sokféle módon készítik, de az kijelenthető, hogy a magyar konyha egyik klasszikus étele lett a csülök pékné módra. Úgy az igazi, ha nevéhez híven kemencében sütjük, de sütőben is remek lesz, főleg ha nem félünk a zsírtól.


Hozzávalók (6 adag)

A csülök főzéséhez

  • 1.5 kg nyers, egész, hátsó sertéscsülök,
  • 3 db babérlevél,
  • 1 ek só,
  • 1 teáskanál egész bors,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 1 nagy db vöröshagyma,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 nagy db sárgarépa.
  • A körethez

  • 1 kg burgonya,
  • 5 közepes db vöröshagyma,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • só ízlés szerint,
  • 3 szál majoránna,
  • 3 szál rozmaring (elhagyható),
  • 4 ek mangalicazsír.

  • Elkészítés

    A csülök főzéséhez

    A csülköt az összes többi hozzávalóval egy nagy edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd (a csülök méretétől függően) 1,5–2 óráig főzzük, amíg meg nem puhul. Ha kész, kivesszük a vízből, és szárazra töröljük.

    A körethez

    A burgonyát és a vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, és a háromnegyedét összekeverjük a rozmaringgal, a majoránnával és a sóval, majd összeforgatjuk a hagymával és a krumplival. Egy hőálló edény aljára tesszük a hagymás krumplit, és hozzáadjuk a fokhagymát is. A krumplira fektetjük a megfőtt csülköt, és megkenegetjük a húst a maradék zsírral. 200 fokos sütőben 1–1,5 óráig pirítjuk, amíg ropogós nem lesz a bőre és a krumpli meg nem sül. Közben érdemes időnként a zsírral meglocsolgatni.



    Mezőzombor - Idén másodszor invitált az "ezerarcú csülök" ünnepére Mezőzombor augusztus utolsó hétvégéjén. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában