Helyi közélet

2015.09.22. 18:21

A várára és a vásárára is joggal büszke lehet Ónod

Ónod - Hamarosan indul az a program, melynek részeként megújulhat az ónodi vár is.

Ónod - Hamarosan indul az a program, melynek részeként megújulhat az ónodi vár is.Az ónodi vár is szerepel a Nemzeti Várprogramban. 32 állami tulajdonú vár újul meg, három ütemben, Ónodot a harmadikba sorolták.

700 millió körül lenne jó

Tarnóczi József, a település polgármestere még nem tudja, hogy pontosan mennyit kap majd a település a felújításra, hiszen bár az erről szóló kormányhatározat már megjelent, de a Magyar Közlönyben még nem szerepeltek a részletek. Az biztos, hogy 700 millió forint körüli összegnek már örülnének. Azt is tudják, hogy 2016-ban elindulnak az előkészületek, maga a felújítás egy évre rá kezdődhet meg.

– Az 1800-as években ledőlt az északi fal, azt mindenképp szeretnénk helyreállítani – mesélt elképzeléseikről a polgármester. Ehhez előbb folytatni kell a régészeti feltárást, hogy pontosan lehessen látni a falak helyzetét. Ezzel párhuzamosan a terveket is el kell készíteni.

– A fal hiánya miatt nem lehet jól védeni, de ha ez megoldódik, akkor a fantáziánkon, és persze a pénzen múlik, hogy mi mindent álmodunk bele.

A várfelújítást a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ koordinálja majd, ám a későbbiekben az önkormányzat veszi majd át az üzemeltetést. Az ügyben október 2-án tanácskozik Egerben a Felső-Magyarországi Várak Egyesülete – ennek Tarnóczi József is a tagja – akkor további részletek derülhetnek ki.

Legrégebbi vásár

Ónod nemcsak a várára, hanem a vásárára is büszke lehet.

– Úgy tudjuk, az ország legrégebbi vására az ónodi, 1396-ban rendezték meg először – mondta a polgármester. Tarnóczi József elárulta, különösebb relikviái nincsenek a településnek a vásár kapcsán, ő maga viszont nemrégiben rábukkant a Vaterán 1930-ból származó vásárjegyekre, amiket meg is vett. A budapesti levéltárban pedig ott az alapító okirat. A történet izgalmas: a helyi Czudar család feje attól tartott, hogy felségárulás miatt elítélik, ám Zsigmond király nemcsak hogy megkegyelmezett neki, de mezővárosi és vásárjogot adott Ónodnak.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában